Lehet, hogy titokban mégis szállítottak fegyvereket a magyar légtérben

  • narancs.hu
  • 2023. április 14.

Külpol

Erre utalnak a kiszivárgott Pentagon-iratok, amikben Törökországról is aggasztó információk szerepelnek.

Európa különleges katonai egységeket is bevet ukrán földön, Lengyelország és Szlovákia biztosítja az Ukrajnának adományozott tankok felét, Magyarország pedig átengedi a fegyverszállítmányokat a légterén – ez áll a kiszivárogtatott Pentagon-iratokban, amit a Politico ismertetett. Az ötvenhárom oldalas dosszié szerint Egyiptom titokban támogatja az oroszokat, az Egyesült Államoknak pedig tavaly tavasszal komoly kétségei voltak Ukrajna katonai kompetenciájával kapcsolatban.

A jelentés szerint egy különleges hadosztály is operál Ukrajnában, amelynek tagjai zömmel európai országokból kerültek ki – 97 britről, 17 lett, 15 francia és egy holland katonáról van szó, akikhez 14 amerikai csatlakozott –, és nagyjából 100 amerikai katona van az országban.

A jelentés számunkra érdekesebb része szerint Magyarország, annak ellenére, hogy folyamatosan keresztbe tesz a szövetségeseinek, titokban átengedte a fegyverszállításokat a légterén. Azonban az iratokban az is szerepel, hogy a CIA március 2-i jelentése szerint Orbán Viktor február 22-én arról beszélt, hogy az Egyesült Államok a pártjának három legjelentősebb ellenfele között szerepel. Ez Orbán „Amerika-ellenes retorikájával” is egybevág.

A Pentagon-iratokban Törökországot sötétebb színekben ábrázolják, amely a magyarokhoz hasonlóan békepárti álláspontot hirdet, azonban nagyban segítették Oroszországot és Fehéroroszországot a szankciók megkerülésében: a belarusz termékeket például török cégek vásárolták meg és adták el Európába. Ennél is aggasztóbb, hogy februárban „török kontaktszemélyek” a Wagner-zsoldoscsoport vezetőivel találkoztak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk