Soros György: Orbán "csupaszra rabolta" az országot

  • narancs.hu
  • 2020. november 19.

Külpol

Az üzletember szerint az Európai Unió nem köthet kompromisszumot a jogállamisági kritériumokról Orbánnal és Kaczynskival.

A Pjoject Syndicate oldalán közölt publicisztikát Soros György Európának szembe kell szállnia Magyarországgal és Lengyelországgal címmel. A cikkben a 444.hu szemlézése szerint a magyar származású üzletember arról ír az Európai Unió hétéves költségvetéséről és a 750 milliárd eurós segélycsomagjáról kirobbant vita kapcsán, hogy a jogállamiság a két szóban forgó ország tekintetében nem valami elvont, elméleti kérdés, hanem nagyon is gyakorlati akadály a két ország vezetőinek, elsősorban Orbán Viktor "személyes és politikai korrupciójának".

Soros jellemzése szerint a jogállamisági mechanizmus léte amúgy már tény. Nem kell elfogadni, mert már el lettek fogadva. Úgy véli, ha a lengyel és a magyar vétó miatt el is bukik az EU költségvetési tervezete, akkor az év végén lejáró költségvetés él tovább, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági szabályok megsértői nem juthatnak támogatáshoz.

Orbán rendszerét "gondosan kimunkált kleptokráciaként" jellemzi, amely "csupaszra rabolta" az országot. "Nehéz megbecsülni az összeget, amivel családját és barátait gazdagította, de sokuk "rendkívüli módon meggazdagodott" - írja Soros. A "rablásra" példát is hoz. Az állami vagyon közvetetten a kormány irányítása alatt álló magánalapítványokba tereléséről megjegyzi, ezek alaptörvénybe emelésével garantálták, hogy csak kétharmados többséggel lehet ezt a vagyont visszavenni. De lopásként említi azt is, hogy a hatalomhoz közeli cégeken átfolyatott és megdézsmált pénzen vettek több mint 16 ezer lélegeztetőgépet, bőven többet annál, ahány intenzív ágy és lélegeztetőgépet kezelni képes egészségügyi személyzet van az országban.

"Az EU nem engedheti meg magának a kompromisszumot a jogállamisági záradék ügyében. Hogy hogyan reagál az Orbán és Kaczynski jelentette kihívásra, az meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű nyitott társadalomként túlélni" - zárta cikkét Soros.

Figyelmébe ajánljuk