Strache maga is elfogadhatatlannak tartja ibizai kijelentéseit

  • narancs.hu
  • 2019. május 24.

Külpol

A megbukott osztrák alkancellár állítása szerint nem kerülhetnek elő olyan ibizai felvételek, amelyeken drogozik vagy szexel.

Videóüzenetben jelentette be Heinz-Christian Strache, hogy feljelentést tett a bécsi ügyészségen három személy ellen, akiknek köze lehet az ibizai videó elkészítéséhez.

Az osztrák alkancellár arról tárgyalt, hogy egy orosz oligarcha megvegye neki a legnagyobb napilapot

Videó készült a tárgyalásról. A legnagyobb osztrák napilapon keresztül a választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy magát ausztriai befektetésre készülő dúsgazdag orosznak valló nőnek - jelentette péntek este a Der Spiegel című német hírmagazin és a Süddeutsche Zeitung című lap egy titokban készített videofelvételre hivatkozva.

A bukott osztrák alkancellár nem tagadta, hogy hibázott, de hozzátette, hogy egy megrendezett beszédhelyzet szereplője volt, és csak gondolatkísérleteket hangoztatott. Utóbbiakról elismerte, hogy baromságok voltak, amik teljesen elfogadhatatlanok.

Bár mindehhez azt hozzátette, hogy egyetlen politikustól sem idegen, hogy elgondolkodik azokról az eszközökről és lehetőségekről, amikkel megvalósíthatná pártja céljait, hogy növelje népszerűségét a médiában, és szövetségeseket szerezzen a gazdaságban.

Strache teljesen kizártnak tartja, hogy további részletek kerüljenek elő az ibizai villában töltött estéjéről:

„Teljesen abszurdak és hiteltelenek azok a kijelentések, miszerint léteznek olyan felvételek, amik drogfogyasztás vagy szexuális aktus közben mutatják a személyemet.”

Az illegálisan felvett jelenetek nyilvánosságra hozását a volt alkancellár célzott támadásnak nevezte az osztrák kormány, az osztrák szuverenitás és a jogállam cselekvőképessége ellen. Közlése szerint minden energiáját annak kiderítésére akarja fordítani, hogy milyen gazdasági vagy politikai érdekek állnak a kormány destabilizálása mögött.

A Strache-botrány után szeptember elején rendezik meg az előrehozott választást Ausztriában

Sebastian Kurz szerint addig is elsődleges fontosságú a kormány stabilitásának és tárgyalóképességének megőrzése. Szeptember elején rendezik meg az előrehozott parlamenti választást Ausztriában - derült ki Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár vasárnapi találkozóját követően. Kurz hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságú számára a kormány stabilitásának és tárgyalóképességének megőrzése a választásig.

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.