Szégyen: a Reuters szerint Magyarország a vérengző Lukasenka oldalán áll

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 14.

Külpol

Az EU rendkívüli ülésén egyedül Magyarország nem értett egyet a Fehéroroszország elleni szankciókkal.

Magyarország nem ért egyet azzal, hogy az EU büntetőintézkedéseket vezessen be Fehéroroszországgal szemben – állítja a Reuters diplomáciai forrásokra hivatkozva.

Az uniós külügyminiszterek pénteki rendkívüli ülése előtt Usrula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fejtette ki véleményét Fehéroroszországgal kapcsolatban. Mint twitter-bejegyzésében írta, további szankciók meghozatalára van szükség azokkal szemben, akik megsértették a demokratikus értékeket vagy visszaéltek az emberi jogokkal Fehéroroszországban. Az elnök továbbá reményét fejezte ki, hogy a mai rendkívüli ülésen az EU külügyminiszterei vitájuk során kinyilvánítják a fehérorosz nép alapvető szabadságokhoz és demokráciához fűződő jogainak uniós támogatását.

Az Európai Bizottság elnöke további szankciókat sürget Fehéroroszországgal szemben

Usrula von der Leyen az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozása előtt fejtette ki az álláspontját. További szankciók meghozatalára van szükség azokkal szemben, akik megsértették a demokratikus értékeket vagy visszaéltek az emberi jogokkal Fehéroroszországban - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozását megelőzően pénteken.

Ez így is történt, leszámítva Magyarországot. Németország, Ausztria és Svédország már korábban szigorú szankciókat követelt Fehéroroszországgal szemben, de most így gondolja ezt Lengyelország, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, és Dánia is.

A mai megbeszélés csak előkészítő ülés volt, hivatalos döntés hetek múlva lesz a szankciókról.

Brutális rendőri erőszakról számolnak be a kiengedett fehérorosz tüntetők

"A fogház tulajdonképpen kínzókamrává vált" - mondták. A fehérorosz belügyi hatóságok szabadon engedik az összes tüntetőt, akit az elmúlt napok tömeges tüntetésein vettek őrizetbe - jelentette péntekre virradó éjjel Minszkből a TASZSZ orosz hírügynökség. A tut.by internetes hírportál közlése szerint a főváros Okresztina utcai fogházához az éjjel megérkezett Aljakszandr Barszukov belügyminiszter-helyettes, aki újságírók előtt kijelentette, hogy péntek hajnali 6 óráig minden őrizetest szabadon engednek a fogházból.

Figyelmébe ajánljuk