Szijjártó a CNN-nek: Lehetnénk szövetségesek Ukrajnával, de a kisebbségi jogok csorbítása konfliktust okoz

  • narnacs.hu
  • 2023. szeptember 22.

Külpol

Arra a kérdésre nem volt hajlandó válaszolni, hogy Oroszországnak ki kell-e vonulnia a megszállt területekről.

A béke körülményei nem fognak javulni az orosz–ukrán konfliktusban, ezért most van itt az ideje a háború megállításának – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott interjúban.

A külügyminiszter Richard Quest kérdésére arról beszélt, hogy az európai nemzeti parlamentekben és az Egyesült Államokban érzékelhető „Ukrajna-fáradtság” annak bizonyítéka, hogy a béke körülményei nem fognak javulni. Szijjártó szerint ez egy nagy vita Magyarország és azok között, akik nem gondolják, hogy a békének most kellene eljönnie, mondván, hogy a helyzetnek a harctéren kellen javulnia a béke szempontjából. A tárcavezető elképzelései szerint az elsődleges cél a háború befejezését, az emberéletek mentését, és csak ezután lehet tárgyalóasztalhoz ültetni az ukránokat és az oroszokat.

A miniszter hozzátette, ez nem képzelhető el az Egyesült Államok nélkül, amely garantálhatja a béke fenntarthatóságát. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a területi integritást és a szuverenitást minden ország esetében tiszteletben kell tartani. Richard Quest ekkor arról próbálta kérdezni a minisztert, hogy a magyar álláspont szerint Oroszországnak teljesen ki kell-e vonulnia Ukrajna keleti részéről és a Krímből. Szijjártó erre a kérdésre nem válaszolt, inkább elismételte, hogy a területi integritást és a szuverenitást minden országot megillet.

Az amerikai riporter ezután rámutatott, pontosan a területi kérdések tisztázásának elutasítása miatt gondolják sokan úgy, hogy a magyar kormány mellébeszél. Szijjártó erre úgy fogalmazott: „Mi soha nem ismertük el Ukrajna egyetlen területének megszállását sem.”

A külügyminiszter szerint nemcsak Magyarország nemzeti érdeke, hanem minden európai ország érdeke, hogy ez a háború befejeződjön, „mert ez a háború Európában zajlik, európai emberek halnak meg, európai infrastruktúrát rombolnak le”. Szijjártó később kifejtette, ha Ukrajna visszaadná az ukrajnai magyar kisebbség jogait, az megkönnyítené Magyarország hozzá való viszonyulását például Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban.

„Lehetnénk barátok, lehetnénk szövetségesek. De az, hogy elvesznek minden jogot a magyar kisebbségtől, hogy anyanyelvükön férhessenek hozzá az oktatáshoz, a médiához, a kultúrához, minden egyébhez, nos, ez konfliktust okoz kettőnk között”

– fogalmazott a miniszter, hozzátéve, a magyar kormány a jog eszközével védi őket, és szerinte minden ország ezt tenné, a százötvenezer ott élő magyar jogainak csorbítása pedig nem Zelenszkij elnökkel kezdődött, hanem már 2015-ben. Ukrajna európai uniós csatlakozási tárgyalásairól szólva közölte, „ha nem adják vissza a magyarok jogait, nagyon bonyolult helyzetbe kerülünk.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk