Magyarország megvétózta az EU közös állásfoglalását a karabahi örmények kitelepítésének elítéléséről

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 22.

Külpol

Josep Borrell csütörtöki közleményét eredetileg a tagállamok közös nyilatkozatának szánták.

Magyarország vétózta meg, hogy az EU kollektív nyilatkozatot adjon ki a karabahi helyzetről – írja az azerbajdzsáni Trend hírügynökség értesüléseire hivatkozva a hvg.hu.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Azerbajdzsán szerdán győzelmet hirdetett a Hegyi-Karabah elleni egynapos katonai támadás után, amelynek során Baku tüzérségi tűzzel lőtte az örmény ellenőrzésű régiót. A támadásnak szerdára reggelre már civil áldozatai is voltak, Örményország és a karabahi örmény vezetés gyakorlatilag kapitulált. 

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csütörtöki közleményében az EU nevében szólította fel Bakut és a karabahi örményeket, hogy sürgősen kezdjenek átfogó és átlátható párbeszédet. Borell szerint „Azerbajdzsán felelős azért, hogy biztosítsa a karabahi örmények jogait és biztonságát, beleértve azt a jogot, hogy megfélemlítés és megkülönböztetés nélkül élhessenek lakhelyükön.” Arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az azeriek belefognak a polgári lakosság kényszerű kitelepítésébe, akkor arra az EU határozott választ fog adni.

A Trend hírügynökség névtelen diplomáciai forrásai szerint

Borell nyilatkozatát eredetileg a 27 EU-tagállam közös állásfogalásábnak szánták, de Magyarország megakadályozta annak elfogadását.

A végül csak a külügyi és biztonságpolitikai főképviselő által jegyzett EU-s nyilatkozatot Azerbajdzsán előítéletesnek és Azerbajdzsán-ellenesnek minősítette.

(Címlapképünkön: Orbán Viktor és Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök 2023. augusztusában. Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk