Szijjártó kihagyta a kijevi uniós külügyi csúcsot

  • narancs.hu
  • 2023. október 2.

Külpol

Fontosabb dolga akadt, amiről be is számolt.

Josep Borell az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az X-en (vagyis a korábban Twitteren) posztolt arról, hogy a mára összehívott EU-s csúcs történelmi jelentőségű, hisz' Kijevben tartják a találkozót. A megbeszélésre meghívta az összes unió külügyminisztert, az eseménynek pedig az adja a súlyát, hogy a diplomáciai vezetők először gyűlnek össze az EU-n kívül.

Azért vagyunk itt, hogy szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki az ukrán nép számára"

– írta Borell a posztjában.

Dmitro Ivanovics Kuleba ukrán külügyminiszter az ülés előtt úgy fogalmazott, hogy már az önmagában üzenet, hogy az uniós külügyminiszterek Ukrajnában tanácskoznak. Ez az üzenet pedig azt jelenti, hogy Ukrajna uniós tag lesz, a folyamat pedig az előre eltervezett tempóban halad.

Szijjártó Péter azonban nincs jelen a találkozón, ugyanis a magyar miniszter Facebook-posztja szerint jelenleg a német ThyssenKrupp AG ipari mérnöki és acélgyártó multinacionális konglomerátum képviselőivel egyeztet.

"Most az infláció leépítése a feladat, 2024-ben pedig a gazdasági növekedés újraépítése lesz. Ehhez már most meg kell kezdeni a munkát, és olyan vállalatok kellenek hozzá, mint a német Thyssenkrupp" – írta bejegyzésében Szijjártó.

Paczolay Máté külügyi szóvivő a hvg.hu-val azt közölte, a tanácskozáson Magyarországot Bunford Zsolt biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkár képviseli a tárgyaláson. Hozzátette, nem Magyarország az egyetlen tagállam, amely nem külügyminiszteri szinten képviseli magát az ülésen. A lap úgy tudja, a lett, a lengyel és a svéd külügyminiszter maradt még távol.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!