Szijjártó Péter a Lukasenka-diktatúra ellen tüntetett 2006-ban

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 28.

Külpol

Változnak az idők.

A külgazdasági és külügyminiszter akkor a Fidelitas elnökeként és az ellenzékben lévő Fidesz szóvivőjeként vett részt a 2006 március 27-én Belarusz budapesti nagykövetsége előtt tartott tüntetésen, amit az országban tapasztalt jogsértések miatt szerveztek. A demonstrációról szóló MTI-tudósítást a 444.hu ásta elő.

"Ma Európában is vannak olyan helyek, ahol diktátorok két lábbal tapossák az emberi szabadságjogokat” -- fogalmazott a tudósítás szerint akkor Szijjártó.

A tüntetésre azután került sor, hogy a belarusz elnökválasztás a nyugati megfigyelők problémásnak találták, és Minszkben több ezren tüntettek Lukasenka győzelmének kihírdetése után. A rendőrök brutálisan léptek fel.

Másnap Szijjártó arról beszél a Nap-keltében, hogy a magyar ifjúsági szervezetek közösen akarták hallatni a hangjukat egy olyan fontos ügyben, mint a szabadságjogok megsértése Európában.

De hát ez régen volt, Szijjártó idén júniusban Orbánnal együtt Minszkben tárgyalt Lukasenkával arról, hogy „a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”. A kétország diplomáciai és gazdasági együttműködéscsomagot írt alá.

 

Figyelmébe ajánljuk