A belarusz rendőrség különleges alakulata elkezdte oszlatni a tüntetőket, két tucat újságírót őrizetbe vettek

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 27.

Külpol

A hivatalos indoklás szerint az irataik ellenőrzése miatt vitték be őket.

Őrizetbe vettek a minszki Szabadság téren csütörtökön két tucat újságírót, akik a fehérorosz fővárosban zajló tüntetésekről tudósítottak - közölte a tut.by független hírportál.

Az újságírókat egy kisbusszal szállították el, a rendvédelmi szervek közlése szerint az irataik ellenőrzése végett. A hatósági őrizetbe kerültek között volt a tut.by helyi hírportál több munkatársa és a TASZSZ orosz hírügynökség fotóriportere is. A Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy az újságírók telefonjait és iratait elkobozták.

Olha Csemodanova belügyi szóvivő időközben kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy az újságírókat nem vették őrizetbe, mindössze igazoltatás céljából kísérték őket a kerületi rendőrkapitányságra, annak ellenőrzésére, hogy valóban jogszerűen végzik-e tevékenységüket. Telegram-oldalán a szóvivő hozzátette, hogy a regisztrált sajtóorgánumok munkatársait és a külügyminisztériumnál akkreditált külföldi újságírókat elengedik.

Közben arról érkeznek újabb hírek, hogy a belarusz rendőrség különleges alakulata (OMON) megkezdte a minszki Függetlenség terén tüntetők oszlatását. Ezt a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni tudósítója közölte.

A beszámoló szerint az OMON tagjai felszólították a jelen lévő újságírókat, hogy álljanak el az útból.
A tüntetésen több ezren vettek részt. Az OMON nem vetett be tömegoszlató eszközöket, a biztonságiak láncot alkotva szorítják ki az embereket a térről.

Figyelmébe ajánljuk