Szijjártó reagált Zelenszkij kritikájára

  • narancs.hu
  • 2022. május 25.

Külpol

Az ukrán elnök szerint Magyarország miatt nincs olajembargó. A magyar külügyminiszter a maga módján válaszolt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök élőben kapcsolódott be a davosi világgazdasági fórumra, ahol megemlítette, Magyarország, pontosabban az ország orosz olajhoz való hozzáállása miatt nem lesz olajembargó Oroszország ellen – írja a Telex. Az ukrán elnök szerint Magyarország azzal indokolja a döntést, jelentős forrásokra van szüksége ahhoz, hogy le tudjon mondani az orosz olajról. Zelenszkij feltételezhetően Magyarországra vonatkozóan úgy fogalmazott: „Mondogatják nekik, hogy ott, Ukrajnában emberek, gyerekek halnak meg, megölik őket. Úgy, mint a 18 éves gyilkos Texasban, csakúgy hozzánk is 18 éves katonák jöttek Oroszországból, és gyerekeket kínoznak. Beszéltek nekik erről, ők viszont azt mondják: mindent értenek, de honnan szerezhetnének pénzt.”

Zelenszkij szavaira szerda délután Szijjártó Péter Facebook-posztban reagált. A külügyminiszter szerint, ha Zelenszkij elnök szavai ukránul azt jelentik: „Köszönjük nektek magyarok, hogy befogadtatok több mint 720 ezer menekültet, köszönjük, hogy ellátjátok őket, köszönjük, hogy munkát adtok nekik, köszönjük, hogy felajánlottátok 130 ukrán gyerek gyógykezelését, köszönjük, hogy felajánlottátok a sebesült ukrán katonák kórházi ellátását, köszönjük, hogy 1000 ukrán fiatalnak készek vagytok ösztöndíjat adni, köszönjük hogy készen álltok egy iskolánk, valamint egy óvodánk újjáépítésére, és köszönjük, hogy segítetek a belső menekültek elszállásolásában!”, akkor a válaszuk az, szívesen és ezután is segíteni fognak.

A külügyminiszter posztjával kapcsolatban a 444.hu.hu egyébként kiemelte: az ENSZ legfrissebb, május 23-ai adatai szerint ezidáig 654 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tájékoztatása szerint a háború kezdete óta pedig mindössze 22 645 ukrán menekült adott be kérelmet menedékeskénti elismerés iránt, amit eddig 13 634-en kaptak meg.

Bár korábban Szijjártó Péter és Orbán Viktor is arról beszélt, hogy Magyarország csak akkor szavazza meg az orosz olaj embargóját, ha az ország energiaszükségleteit más forrásokból biztosítják, a miniszterelnök pedig kedden az Európai Tanács elnökének írt levélben fejtette ki, nem hajlandó tárgyalni az embargóról, Charles Michel mégis bizakodó. Az Európai Tanács elnöke szerdán úgy nyilatkozott, biztos benne, hogy sikerül megoldani a kérdést, és elfogadtatni az olajembargót Magyarországgal. Az utóbbi napokban ugyanakkor német politikusok felvetették, támogatnák, hogy az Európai Unió tagországai Magyarország nélkül vezessenek be embargót az orosz kőolajra.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk