Szijjártó szerint elősegítené a békét, ha az oroszok indulhatnának az olimpián jövőre

  • narancs.hu
  • 2023. július 25.

Külpol

Most épp ezért lobbizik az oroszoknak.

"Egy teljes részvétellel megtartott olimpia nagy segítséget jelenthetne a háborús konfliktusok, így az Ukrajnában zajló háború békés rendezésében is.

Arról nem is beszélve, hogy egy olimpiai bojkott vesztesei azok a sportolók akik egész életük során kőkeményen edzenek és készülnek és semmi közük politikai döntésekhez. Az olimpiának nem a politikáról, hanem a sportról és a sportolókról kell szólnia, az olimpiának igazi béketeremtő küldetése van"– írta Facebook oldalán Szijjártó Péter külügyminiszter, aki Japánban találkozott Ng Ser Mianggal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnökével –úgy tűnik, a fotói szerint a találkozóra Gyurta Dániel is elkísérte.

 
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

 
Gyurta Daniel és Ng Ser Miang, a a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnöke
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemrég döntötte el, hogy a jövő évi, párizsi olimpiára Oroszország és Fehéroroszország egyelőre nem kap meghívót, ahogy Guatemala sem. Az országok sportolóit nem zárták ki teljesen, semleges színekben még rajthoz állhatnak.

Szijjártó vélhetően erre reagált posztjával, amelyben az Ukrajnát lerohanó, majd az emiatt az olimpiai meghívóról lecsúszó Oroszországgal állította párhuzamba Magyarországot, amikor azt írta: "Mi, magyarok különösen érzékenyek vagyunk erre a kérdésre, hiszen több mint 100 magyar sportolótól vették el életük esélyét az 1984-es Los Angeles-i olimpia kommunista bojkottjával. Közülük sokaknak végül soha nem adatott meg az olimpiai szereplés lehetősége." Majd példaként azt hozta fel, hogy "mi, magyarok nemcsak beszélünk a sport béketeremtő erejéről, hanem teszünk is érte, ennek jegyében biztosítottuk a lehetőséget az ukrán női kézilabda-válogatottnak, hogy a világbajnoki selejtezőjét, valamint a belarusz futballválogatottnak, hogy az Európa-bajnoki selejtezőjét Magyarországon játszhassák le".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk