Szkripal-ügy: két orosz férfit vádolnak az idegméreg-támadással

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 5.

Külpol

A britek szerint az orosz katonai hírszerző szolgálat két tisztjéről van szó, az oroszok tagadják a vádakat.

A brit ügyészség kijelentette, hogy elegendő bizonyíték van két orosz állampolgár letartóztatására, akiket Szergej Szkripal és lánya, Julia Szkripal ellen elkövetett idegméregtámadással vádolnak.

A brit koronaügyészség a két férfit meg is nevezte: Alekszander Petrovról és Ruszlan Bosirovról van szó, ők orosz útlevéllel érkeztek Londonba.

A rendőrség nyilvánosságra hozta a két, 40 év körülinek becsült férfi útlevelében található fotókat, valamint egy sor biztonsági kamerával készített felvételt is közzétettek, ezek alapján megállapítható az is, hogy a két férfi március 3-án érkezett a londoni Gatwick repülőtérre, majd március 4-én este hagyták el Londont, a Heathrow repülőtérről.

Theresa May brit miniszterelnök szerint a két körözött orosz férfi az orosz katonai hírszerző szolgálat két tisztje.

A vádakra az orosz külügyminisztérium szóvivője, Maria Zaharova elutasítóan reagált, továbbá felszólította a brit hatóságokat, hogy hagyjanak fel a vádaskodással és ne manipulálják a médián keresztül a rendelkezésre álló információkat. Hozzátette, hogy a médiában megjelent nevek és fényképek nekik semmit nem mondanak.

„Az ilyen súlyos bűncselekmények kivizsgálása megköveteli a legkörültekintőbb munkát, az adatok pontos elemzését és a szoros együttműködést” – mondta, mindezt annak fényében, hogy közben Oroszország egyelőre megtagadta a két férfi kiadatását. Mint írták, az orosz alkotmány nem teszi lehetővé saját állampolgárainak kiadatását.

Az orosz ügyészek azonban kaptak egy európai elfogatóparancsot, és a brit rendőrség az Interpol körözési listáján akarja szerepeltetni a két férfit.

Theresa May kijelentette, hogy ha a két férfi valaha elhagyja Oroszországot, mindent meg fognak tenni, hogy elkapják őket és Nagy-Britanniában bíróság elé kerüljenek. Hozzátette: a idegméreg-támadás tipikus példája annak az orosz magatartásnak, ami világszerte folyamatosan aláássa a nyugati szövetségesek biztonságát.

(via CNN)

Figyelmébe ajánljuk