Trump elnöksége a Nixon bukása előtti időket idézi

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 05., 14:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Watergate-botrányt kirobbantó újságíró szerint Trump veszélyt jelent, és meg kell tőle védeni az amerikaiakat.

Donald Trumpot nemzetbiztonsági kockázatnak tartják a legközelebbi beosztottjai, mindez abból a könyvből derül ki, amely novemberben jelenik meg, és amiből most részleteket közöl a CNN. A könyv írója a Watergate-botrányt kirobbantó Bob Woodward.

Ennek kapcsán adott interjút a Nixont megbuktató legendás újságírópáros másik tagja, Carl Bernstein, aki kedden a CNN-en horrorshow-nak nevezte Trump elnökségét, és arról beszélt, hogy Trumptól meg kell védeni az országot és a világot is.

Korábban Woodward és Bernstein együtt robbantották ki a Watergate-botrányt, a The Washington Postban megjelent írásuk végül Richard Nixon lemondásához vezetett.

Az újságíró szerint Trump elnöksége a Nixon bukása előtti időket idézi: „Az amerikai történelem során az egyetlen időszak, amikor ez történt, az a Nixon-elnökség végnapja voltak. Most ugyanez történik Trump elnöksége alatt is: »Védd meg az országot az Amerikai Egyesült Államok elnökétől.«”

Bernstein szerint Nixon idejében is a saját pártja nyomására működött a rendszer, most ismét ez történik. „Itt az ideje, hogy a republikánusok kimondják: Trump elnöksége nemzeti vészhelyzet, és úgy is kell kezelni, mint egy nemzeti veszélyt."

De nem csak Trumpot illette kemény szavakkal, a republikánus jelöltekkel szemben is kemény kritikát fogalmazott meg. Véleménye szerint egyelőre nem látni jelét, hogy Trumppal szembeszállnának a pártok képviselői.

Bernstein szerint „amit eddig láttunk a republikánus képviselőktől, az a felelősségvállalás teljes hárítása”.

Woodward könyve és Bernstein nyilatkozata a kampányidőszakra esik: most lesznek a félidős választások, ahol eldől az amerikai törvényhozás sorsa. Ha a demokraták esetleg feltámadnának, többséget szereznének, akkor elindíthatnák az elnökkel szembeni úgynevezett impeachment eljárást, ami Trump leváltásához vezethetne. Eddig így nem mozdítottak el elnököt az USA történetében, Nixon lemondott, így kerülte el az eljárást.

(via HuffPost)

szerző
narancs.hu
publikálva
2018. szept. 05., 14:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    rworse
    2018. szeptember 05., szerda 20:22
    Trump már száz nixonnyi lemondási okot összegyűjtött a tevékenységével. Már a jelöltsége idején is.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...