Szlovákiában Ódorék nyerhették az EP-választást

  • narancs.hu
  • 2024. június 9.

Külpol

Fico pártja is erősödött, a Magyar Szövetség azonban a jelek szerint nem szerzett mandátumot.

Szlovákiában lezajlott az EP-választás, és bár az eredményeket este 11 után hozzák nyilvánosságra, a nem hivatalos információk szerint a Progresszív Szlovákia győzött, 6 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe – írja a Napunk.sk.

A győztes párt listavezetője az az Ódor Lajos, aki nemrég miniszterelnöke is volt Szlovákiának.

Északi szomszédunknak 15 képviselője lehet az EP-ben. A kiszivárgott információk alapján Robert Fico miniszerelnök pártja, a Smer 5 mandátumot szerzett, 2 képviselői helye lett a Republika pártnak, a Hlas és a KDH 1-1 mandátummal vesz részt az uniós döntéshozatalban.

Ha a nyilvánosságra került adatok pontosak, több párttal együtt a vonal alatt végzett a Magyar Szövetség is, amely így nem küldhet képviselőt Brüsszelbe.

A Progresszív Szlovákia 6 mandátuma azért jelentős eredmény, mert a párt most indult másodszor ilyen választáson, legutóbb a már nem létező Spolu párttal koalícióban 4 mandátumot szerzett.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke a nem hivatalos eredmények értékelésekor azt mondta, „úgy tűnik, hogy azok a választók, akiknek fontos egy Európa-párti Szlovákia, felelősségteljesen szavaztak”.

A Smer is javított korábbi eredményéhez képest, mert akkor három mandátumot szerzett, a pártnak azonban végül csak két EP-képviselője volt, mert a harmadik függetlenként dolgozott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!