Szudánban rá akarják venni a katonai vezetést, hogy a hatalmat egy civil kormányzatnak adja át

  • narancs.hu
  • 2019. április 22.

Külpol

Azt ígérték két éven belül szabad választásokat írnak ki, a lakosság azonban ezt nem hiszi el.

A tiltakozó mozgalmak egyik szóvivője a vasárnap Kartúmban tartott nagygyűlésen kijelentette, hogy a tömegtüntetések kiterjesztése mellett döntöttek, mert a katonai vezetés nem gondolja komolyan a hatalom átadását. Mint mondta, az átmeneti katonai tanács mindössze a régi rezsim folytatása, ezért nem ismerik el legitimitását, nem hagynak fel az ülősztrájkkal a védelmi minisztérium épülete előtt, s fokozni fogják a tüntetések intenzitását is.

Abdel Fattah al-Burhani, a katonai vezetés feje korábban bejelentette, hogy további tárgyalásokat igényel az ellenzék követelése, miszerint az ország vezetéséhez új tanácsot kellene alakítani a hadsereg mellett a civiltársadalom képviselőivel.

A kormányellenes tüntetéseket szervező Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) nevű betiltott mozgalom pénteken jelentette be, hogy civil ellenkormányt, átmeneti tanácsot állít fel, amelyben a hadsereg képviselői is helyet kapnának.

Az átmeneti katonai tanács politikai bizottságán keresztül folynak egyeztetések az ellenzéki csoportok és a szudáni katonai vezetés között.

"A politikai bizottsággal folytatott egyeztetéseink bár pozitívak voltak, úgy bánnak velünk, mint régen, ami arra ösztönzött minket, hogy függesszük fel a kapcsolatunkat vele" - közölte a Szabadság és változás kiáltványának erői nevű tömörülés egyik vezetője.

A Szabadság és változás kiáltványa egy 2019. január 1-én keltezett dokumentum, amely három fő követelést tartalmaz. Az első: Omar el-Besír - időközben megbuktatott - szudáni elnök és kormányának távozása. A második: egy demokratikus átmenetet biztosító nemzeti átmeneti kormány megalakítása. A harmadik: a békés tüntetők elleni erőszak megfékezése, a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó törvények eltörlése, valamint a szudáni nép ellen bűncselekményeket elkövetők felelősségre vonása a helyi és a nemzetközi törvényekkel összhangban.

A Szabadság és változás kiáltványának aláírói között 22 szervezet szerepel, élen a szudáni tiltakozók fő erejével az SPA-val.

A katonai tanács az után vette át Szudán kormányzását, hogy az országot 30 évig irányító Omar el-Besírt április 11-én a hadsereg eltávolította az ország éléről.

Besír távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon. A tüntetéshullám azonban április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg adja át a hatalmat civil kormányzatnak.

Az országot jelenleg egy úgynevezett átmeneti katonai tanács irányítja, élén Abdel Fattah al-Burhanival. A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki.

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.