Tegnap 51 tüntetőt vett őrizetbe a belarusz rendőrség

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. augusztus 26.

Külpol

A kemény hatósági fellépés ellenére folyamatosak a tüntetések.

Országszerte 51 embert vett őrizetbe a belarusz rendőrség az előző napi kormányellenes tüntetések során - közölte a minszki belügyminisztérium szerdán.

Egy jogvédő szervezet szerint 15 embert Minszkben állítottak elő a hatóságok. A fővárosban az eső ellenére ezrek gyűltek össze kedden Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását követelve.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések. A voksoláson az országot 26 éve irányító oroszbarát Lukasenka hatodik államfői mandátumát szerezte meg, a hivatalos adatok alapján a szavazatok 80 százalékával. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást, és az Európai Unió sem ismeri el a voksoláson született eredményt. Múlt heti rendkívüli ülésükön, az uniós tagországok vezetői megállapodtak, hogy szankciókat vezetnek be a választási csalásért és a tüntetők elleni erőszakért felelős személyek ellen.

Lukasenka azt ígérte: a hatóságok keményen fel fognak lépni a tüntetőkkel szemben. A megmozdulásokban eddig legalább hárman életüket vesztették, és ezreket vettek őrizetbe.

Eközben a litván kormány szerdán bejelentette: azt tervezi, hogy további fehérorosz tisztségviselőket vesz fel szankciós listájára, amely így 118 fősre bővülhet. A listán jelenleg 32 név szerepel, köztük Lukasenkáé.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.