Tízezrek tüntettek Brazíliában Bolsonaro ellen

  • narancs.hu
  • 2021. május 30.

Külpol

Az államfő népszerűsége minden korábbinál alacsonyabb, 24 százalékon áll.

Tízezrek vonultak az utcára szombaton Brazília több városában Jair Bolsonaro elnök és járványkezelési politikája ellen tüntetve.

Brazíliában a koronavírus-világjárványnak közel 460 ezer halottja volt, és a járvány újabb fellobbanásától lehet tartani.

Rio de Janeiro központjában mintegy 10 ezer, maszkot viselő ember vett részt a baloldali szervezetek és diákmozgalmak által szervezett tüntetésen, "Bolsonaro, takarodj", "Bolsonaro népirtás" jelszavakat skandálva.

Amióta megjelent a Covid-19 - amelyet az államfő kis náthának nevezett - Bolsonaro bírálta a karanténintézkedéseket, bizonyított hatásosság nélküli gyógyszereket népszerűsített és kétségbe vonta a vakcinák hatásosságát. A tüntetők szerint számos halálesetet meg lehetett volna előzni, ha a kormány előbb kezdi meg a döcögve haladó oltási kampányt.

A tüntetők azzal is vádolják az államfőt, hogy támogatja az Amazonas vidékén az erdőirtást, az erőszakot és a fajgyűlöletet.

Számos brazil városban - így az északkeleti Salvadorban, a fővárosban, Brazíliavárosban és a délkeleti Belo Horizontéban - is tartottak megmozdulásokat. A szervezők kérték a résztvevőket, hogy tartsák be a korlátozó intézkedéseket, maszkot és kézfertőtlenítőt osztottak.

A tüntetésekre két olyan hétvége után került sor, amelyeken Bolsonaro saját maga szervezett megmozdulásokat a kormánya támogatására. Az államfő népszerűsége minden korábbinál alacsonyabb, 24 százalékon áll a Datafolha intézet szerint.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk