Több mint háromezer, Európa felé tartó menekült vesztette életét 2021-ben a tengeren

Külpol

Az ENSZ közlése szerint kétszer annyi haláleset történt, mint 2020-ban.

A Földközi-tenger medencéjének középső és nyugati részén 1924-en haltak meg, míg az Északnyugat-Afrika és a Kanári-szigetek közötti tengeri útvonalon 1153-an - részletezte Shabia Mantoo, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője genfi sajtótájékoztatóján.

Tavalyelőtt 1544-en vesztették életüket a két térségben.

A szóvivő riasztónak nevezte, hogy

ez év eleje óta 478-an haltak meg vagy tűntek el ezeken az útvonalakon.

Pénteken közzétett jelentésében a UNHCR azt írta: tavaly 53 323-an érkeztek a tengeren Olaszországba, 83 százalékkal többen, mint 2020-ban. A Kanári-szigetekre 23 042 migráns érkezett 2021-ben, nagyjából ugyanannyi, mint az azt megelőző évben.

Az előző évhez képest tavaly 61 százalékkal nőtt a Tunéziából, 150 százalékkal a Líbiából, 3 százalékkal az Algériából útnak indulók száma.

A főbiztosság rámutatott: az elmúlt időszakban a koronavírus-világjárvány és a határok lezárása is hatással volt a migrációra, sokan kerestek meg embercsempészeket, hogy a korlátozások ellenére eljuthassanak Európába. Az átkelési kísérletek többsége zsúfolt, rossz állapotban lévő gumicsónakokon történik, amelyek közül sok léket kap vagy felborul.

Shabia Mantoo megjegyezte: a Nyugat-Afrikából a Kanári-szigetekig vezető tengeri út hosszú és veszélyes, és akár 10 napig is eltarthat.

Sok hajó eltért az útvonaltól, vagy nyomtalanul eltűnt ezeken a vizeken

- tette hozzá.

A Földközi-tenger középső részén található útvonal a legveszélyesebb a migránsok számára a világon. 2014 óta több mint 17 ezren vesztették életüket vagy tűntek el a térségben. A migránsok útjuk során nemcsak életveszélynek vannak kitéve, hanem a kizsákmányolásnak is - emlékeztetett a főbiztosság.

A szervezet szerint a politikai instabilitás és a konfliktusok, a nehezedő életkörülmények, valamint az éghajlatváltozás hatásai miatt egyre többen indulhatnak útnak.

A főbiztosság célja, hogy megvédje a menekülteket a kizsákmányolástól és az embercsempészektől a menekültútvonalak mentén. A szervezet közölte: 163,5 millió dollárra van szüksége átfogó programjai megvalósításához.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk