Bécsből üzenik: „Nem szabad megengedni a náciknak, hogy kormányozzák az országot”

  • narancs.hu
  • 2018. január 14.

Külpol

Több tízezren vonultak utcára az osztrák fővárosban.

Kormányellenes tüntetés volt szombaton Bécsben. A rendőrség becslése szerint mintegy húszezren vettek részt a demonstráción, de a szervezők nyolcvanezresre tették a tömeget.

false

 

Fotó: APA

A múlt hónapban megalakult új osztrák kormányban a Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) kisebbik koalíciós partnere a szélsőjobboldalinak tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett. Mindkét párt elsődleges céljai között szerepelteti az illegális migráció megfékezését és a radikális iszlamizmus elleni harcot. És bár az FPÖ azt hangsúlyozza, hogy már maga mögött hagyta a pártalapítók múltját és elítéli az antiszemitizmust, ellenlábasai továbbra is rasszizmussal és zsidóellenességgel vádolják.

Az utcára vonult emberek arra szólították föl az európai kormányokat, hogy bojkottálják az új osztrák kabinetben részt vevő szélsőjobboldali szabadságpárti kormánytagokat, és ne működjenek együtt Ausztriával, amikor az év második felében átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Egyes tiltakozók plakátjai például azt hirdették, hogy nem szabad megengedni a „náciknak”, hogy kormányozzák az országot.

Figyelmébe ajánljuk