Trump megint félrebeszélt: csak szeretne jó kapcsolatot Kim Dzsong Unnal

  • narancs.hu
  • 2018. január 14.

Külpol

A Fehér Ház szerint a Wall Street Journal rosszul idézte az elnököt. Vagy nem.

A Wall Street Journal Donald Trumppal készült interjújában az olvasható, hogy az elnök szerint valószínűleg jó kapcsolata van Kim Dzsong Un észak-koreai diktátorral. Csakhogy  a Fehér Ház szóvivője szerint nem épp ezt mondta Trump, rosszul idézték az elnököt, aki a Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Abe Sindzó japán kormányfővel ápolt jó kapcsolata mellett azt mondta:

„valószínűleg Kim Dzsong Unnal is nagyon jó kapcsolatom lenne”,

vagyis feltételes, és nem kijelentő módban beszélt. Sanders az interjúról készült hangfelvétel releváns részletét is közzétette a Twitteren. A nem túl jó minőségű felvételen nem hallatszik jól, hogy a köznyelvi beszéd szerinti kijelentő és a feltételes mód közötti alanyhoz hozzácsapta-e az elnök azt a kiejtett „d” hangot vagy sem.

Sarah Sanders on Twitter

Here is the official audio showing WSJ misquoting @POTUS https://t.co/wVwoafYkHg

Trump kijelentése nagy érdeklődést váltott ki. Nem véletlenül, az amerikai elnök még sosem beszélt az észak-koreai diktátorral, mondjuk, ezt most sem állította. Ugyanakkor Trumptól nem áll távol a nagyotmondás bármilyen értelemben, mint tudjuk.

Kijelentése azért is nem mindegy, mert Trump és Kim Dzsong Un az elmúlt évben személyeskedésig menő üzengetést folytatott, miközben Észak-Korea fokozatosan fejlesztette nukleáris fegyverzetét, és többek között azt is állította, hogy ha akarna, képes lenne csapást mérni az Egyesült Államokra.

És bár akárhogy is védi a Fehér Ház Trumpot, a WSJ mégsem egy sarki vicclap, ráadásul az interjút olvasva egyértelmű, hogy annak készítésekor az újságírók visszakérdeztek Trump érdekes kijelentésére, amit az elnök nagyvonalúan nem kívánt kommentálni.

Transcript of Donald Trump Interview With The Wall Street Journal

President Donald Trump sat down for an interview Thursday with four reporters from The Wall Street Journal. Here is a transcript.

Figyelmébe ajánljuk