Több tucatnyi halott, több száz sérült Indiában az állampolgársági törvény módosítása elleni tüntetésen

  • narancs.hu-MTI
  • 2020. február 25.

Külpol

A törvénymódosítás több millió embert fosztana meg állampolgárságától.

Több mint tucatnyi ember meghalt, további 300-an megsebesültek Újdelhiben az állampolgársági törvény módosítása elleni tüntetéseken - közölték indiai rendőrségi források kedden.Anil Mittal rendőrtiszt újságíróknak hozzátette, hogy a tüntetések halálos áldozatai közt egy rendőr is van.

Az összecsapások Újdelhi északkeleti körzetében törtek ki a törvénymódosítás támogatói és ellenzői között. A rendőrség az oszlatás során könnygázt és füstgránátokat is bevetett, az emberek pedig kövekkel dobálták meg őket - illetve egymást -, valamint több járművet felgyújtottak. Orvosi források szerint a sérültek közül többeket lőtt sebbel szállítottak kórházba. A Guru Teg Bahadur kórházból 13 halálos áldozatról adtak tájékoztatást, és 150 embert kezeltek sérüléseik miatt, az Al-Hind kórházból két halottról és 200 sebesültről érkezett hír a sajtóhoz.

A hétfői viszonylagos nyugalom után keddre virradóra újabb összecsapásokat jelentettek. A körzetben zárva maradtak az iskolák, legalább öt környékbeli metróállomást lezártak, és gyújtogatásokról is érkeztek hírek. Újdelhi államminisztere, Arvind Kedzsrival a rend helyreállítására szólította fel a lakosokat, hangsúlyozva: erőszakkal nem érnek el eredményt.

Indiában azt követően kezdődtek tiltakozások, hogy a belügyminiszter december 9-én benyújtotta az állampolgársági törvény módosítására vonatkozó javaslatot a parlamentben. A decemberben elfogadott jogszabály értelmében indiai állampolgárságot adnak a Bangladesből, Pakisztánból és Afganisztánból 2015 előtt - vallási üldöztetés miatt - elmenekült buddhistáknak, szikheknek, dzsainistáknak, zoroasztriánusoknak és keresztényeknek, de a muszlimoknak nem. Bírálói szerint az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nevű hindu nacionalista kormánypárt által kezdeményezett jogszabály muszlimellenes. A módosítást különösen ellenzéki muszlim politikusok bírálták, elsősorban azt vetve a kormány szemére, hogy hátrányosan megkülönbözteti a muszlim menekülteket és a 170 milliós helyi muszlim kisebbséget.

Donald Trump amerikai elnök a napokban látogatott először hivatalosan Indiába, ahol találkozott Narendra Modi miniszterelnökkel is. Ez alkalomból az HBO szatirikus politikai műsora, a John Oliver show az elmúlt hét híreiről is foglalkozott Modival és az állampolgársági törvénnyel is. Oliver a törvénymódosítást nemcsak iszlamofóbnak nevezte műsorában, de rámutatott, hogy az szöges ellentétben áll az ország szekularizációjával, amit annak idején Gandhi és Nehru, a modern India atyjai is szorgalmaztak. A kritikus hangvételű műsort India legnagyobb streaming-szolgáltatója, a Disney tulajdonában álló Hotstar letiltotta.

Figyelmébe ajánljuk