Törökország augusztusban egyeztet a NATO-csatlakozásról a svédekkel és a finnekkel

  • narancs.hu
  • 2022. július 21.

Külpol

A törökök ott döntik el, hogy jóváhagyják-e a bővítést.

Törökország augusztusban egyeztetést tart Svédországgal és Finnországgal a két ország NATO-csatlakozási folyamatáról, és a tanácskozás eredményétől teszi függővé a katonai szövetség bővítésének jóváhagyását - jelentette be a török külügyminiszter csütörtökön.

Mevlüt Cavusoglu közölte: az Ankara, Stockholm és Helsinki által küldött képviselőket tömörítő "állandó bizottság" fogja értékelni, hogy teljesültek-e azok az ígéretek, amelyeket a NATO június végi madridi csúcstalálkozóján a három ország által aláírt memorandumban rögzítettek.

"Ha ezek az országok nem teljesítették a memorandumban vállalt ígéreteiket (...), a török parlament nem fogja ratifikálni a NATO-csatlakozási jegyzőkönyvet" - szögezte le a török diplomácia vezetője, megismételve Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfői kijelentését.

A madridi memorandum aláírása tette lehetővé Ankara vétójának feloldását Svédország és Finnország NATO-csatlakozásával kapcsolatban.

A dokumentum szövege leszögezi, hogy Stockholm és Helsinki a törökországi Kurd Munkáspártot (PKK) terrorista szervezetnek tekinti, és mindkét északi ország ígéretet tett: nem fogja támogatni az Ankara által célpontként kezelt, a szíriai YPG nevű kurd fegyveres mozgalomhoz hasonló harci szervezeteket.

Svédország és Finnország ugyancsak vállalta, hogy "haladéktalanul és alaposan" tanulmányozni fogja a Törökországból érkező esetleges kiadatási kéréseket.

A madridi NATO-csúcstalálkozón Erdogan felszólította a két északi ország vezetését, hogy "vegyék ki a részüket" a terrorizmus elleni harcból, amivel az észak-szíriai kurd fegyveres szervezetek tevékenységére célzott, ellenkező esetre kilátásba helyezte az észak-atlanti szervezet bővítését jóváhagyó megállapodás visszavonását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk