Trump a katonák levélszavazatait hiányolja Georgiában

  • narancs.hu
  • 2020. november 6.

Külpol

Kár, hogy korábban „veszteseknek” és „balfékeknek” nevezte a hősi halottakat

Miután Joe Biden elnökjelöltnek sikerült fordítania az alapvetően republikánus-szimpatizáns Georgiában, és úgy tűnik, hogy szoros versenyben, de a déli államból is elhozhatja a tizenhat elektori szavazatot, Trump elnök arról írt a twitteren, hogy hiányolja a katonák levélben leadott szavazatait.

null

Where are the missing military ballots in Georgia? What happened to them?

A dologgal csak annyi baj van, hogy mindeddig a levélszavazatok ellen szólalt fel az elnök, többször le is akarta állítani a szavazatszámlálást, illetve máris több államban megtámadta az eredményt. Másfelől Trump elkeseredettségét mutathatja, ha a mostani befutóban a katonák támogatásában bízik. Mint ismeretes, egy szeptemberben megjelent cikkben foglalta össze Jeffrey Goldberg az Atlanticban, hogy mi is a viszonya Trumpnak a katonasághoz. Amerikában, ahol a hadsereg támogatása az alapvető hazafias értékek közé tartozik, hivatalban lévő elnök, de egyáltalán aktív politikus nemigen nyilatkozott még hozzá hasonlóan.

Az Atlantic cikke rengeteg példát hoz Trump hozzáállására, 2018-ban például a Párizs melletti katonai temetőbe nem akart kilátogatni mondvacsinált indokkal, és amikor a magas rangú tisztek rákérdeztek, hogy mi a gond, azt válaszolta: „Minek mennék abba a temetőbe? Vesztesekkel van tele.” A temető egyébként annak az 1800 tengerészgyalogosnak is a nyughelye, akik a belleau-i erdőben vívott csatában veszítették életüket az első világháborúban.

Szintén emlékezetes, amikor a korábbi republikánus elnökjelölt, háborús hős John McCain halálakor meg akarta tiltani az amerikai zászlók félárbócra eresztését, mondván: „Mi nem fogjuk támogatni annak a vesztesnek a temetését.” Mikor mégis leeresztették a zászlókat az elnök tudta nélkül, Trump állítólag dührohamot kapott.

Még számos hasonló eset szerepel a cikkben, a mostani választás során pedig jól látható, hogy mindez hatással volt Trump eredményeire is. McCain családja egyértelműen Biden mellett állt ki, Arizóna állam, McCain korábbi otthona pedig minden jel szerint a demokrata párt felé fordult hosszú évek republikánus szimpátiája után.

Nyár végén a militarytimes.com egy felmérés alapján megírta, hogy a hadsereg állománya, ami korábban Trumpot támogatta, már inkább Joe Bidennel szimpatizál.

Az tehát, hogy az elnök most a katonák levélszavazatát kéri számon, meglehetősen kétségbeesett próbálkozásnak tűnik.

Figyelmébe ajánljuk