Trump a WHO-t okolja, megszüntette a szervezet pénzügyi támogatását

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 15.

Külpol

Megvizsgáltatja, jól kezelte-e a WHO a járványt.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette kedden Washingtonban, hogy leállítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nyújtott amerikai pénzügyi hozzájárulást, mert szerinte a szervezet nem megfelelően reagált a koronavírus-járványra.

Trump a Covid-19 járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján jelentette be a döntést, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak kötelessége elszámoltatni a világszervezetet a járvány ügyében tett lépései miatt. Trump szerint ugyanis "a WHO elősegítette Kína félrevezető tájékoztatását a vírusról".

Az amerikai kormányzat így átfogó vizsgálatot indít arról, hogyan kezelte a WHO a világjárványt.

"Mélyen aggódunk, vajon az Egyesült Államok nagylelkűségét a lehető legjobban kamatoztatták-e a WHO-nál" - hangoztatta. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok évi 400-500 millió dollárral járul hozzá a szervezet működéséhez, míg Kína körülbelül 40 millió dollárt, vagy - ahogy fogalmazott: - "még kevesebbet" fizet a WHO költségvetésébe.

Leszögezte, hogy amennyiben a világszervezet rendesen végezte volna a dolgát és idejekorán egészségügyi szakembereket küldött volna Kínába, akkor a koronavírus-járvány féken tartható lett volna már a járvány kirobbanásának helyszínén. "A WHO kudarcot vallott alapvető feladatának teljesítésében, és ezért felelősséggel tartozik" - fogalmazott. Mindazonáltal azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezi magát a WHO mellett.

A sajtókonferencián Trump kitartott amellett, hogy az amerikai gazdaságot mielőbb újra kell indítani, ahogy ígérte rövid időn belül meghozzák az erre vonatkozó új irányelveket, sőt szerinte az ország gazdaságának újraindítása akár még május elseje előtt megtörténhet. Többször is leszögezte: a döntést az egészségügyi szakemberekkel történő konzultációkat követően és a tagállamok kormányzóival egyetértésben hozza meg.

Nézzünk együtt a jövőbe!

Mit tesz, és mit tehet a járvány ellen az ellenzék, a honvédség, az önkormányzat? Olvasni jó. Elgondolkozni a jövőn pedig szerfelett izgalmas is lehet, és még a hétköznapokban is jól hasznosítható dolgok sülhetnek ki belőle. Belelátni a jövő bármely kicsiny szeletébe: nincs is annál kecsegtetőbb dolog.

Figyelmébe ajánljuk