Előre az orbáni úton? Trump is teljes felhatalmazásról álmodozik

Külpol

Viharos sajtótájékoztatón próbálta bizonygatni Donald Trump, hogy mindent megtett a koronavírussal szembeni küzdelemben, és a lényeges kérdésekben csakis ő dönt. Nehéz húsvétja volt az amerikai elnöknek.

"Ha valaki az Egyesült Államok elnöke, akkor a felhatalmazása teljes” – hangsúlyozta Donald Trump a nagy visszhangot kiváltó hétfői sajtótájékoztatóján azt állítva, hogy igen tág jogkörökkel rendelkezik a válság kezelésében.

Az elnök arra reagált, hogy pár órával korábban tíz amerikai állam kormányzója (New York, New Jersey, Pennsylvania, Delaware, Massachusetts, Connecticut és Rhode Island a keleti parton, illetve Kalifornia, Oregon és Washington a nyugati parton) tett közös bejelentést arról, hogy összehangolják a járványt kezelő intézkedéseket, és együtt döntenek államaik újranyitásáról. (A tíz kormányzó közül kilenc demokrata politikus.)

Vágyik a dicsőségre

Ezzel szemben Trump azt állította: elnöki jogkör a gazdasági és társadalmi élet újraindítása, azaz az ő beleegyezése nélkül semmit nem tehetnek a kormányzók. Ez az amerikai alkotmányos tradíciókat semmibe vevő kijelentés rögtön nagy vihart kavart, egyben saját korábbi állításainak is ellentmond. Alig egy hónapja ugyanis azt közölte, hogy „semmiért nem vállal felelősséget”, s a válságkezelést az egyes tagállamokra hárította.

A fordulat annak köszönhető, hogy az elmúlt hetekben sok kritika érte Trump lépéseit. Habár emelkedett a népszerűsége (krízishelyzetben mindig nő a kormányon lévők iránti várakozás, bizalom), a közvélemény láthatóan többre értékeli a szakértők és a tagállami vezetők intézkedéseit, mint az elnökét. Egy friss kutatás szerint az amerikaiak nagyrészt elégedettek a járvány elleni védekezést koordináló Anthony Fauci immunológus, illetve a saját kormányzójuk munkájával (78, illetve 74 százalék), Trump esetében ugyanez az arány csupán 46 százalékos, ami alig több, mint a szokásos támogatói bázisa.

Múlt héten a Washington Post hosszú válogatást tett közzé az elnök korábbi, a járványt bagatellizáló kijelentéseiből, a hétvégén pedig a New York Times dokumentumokra alapozva írt arról, hogy a Trump-kormányzat figyelmen kívül hagyta a közelgő veszélyről szóló előrejelzéseket.

Viharos tájékoztató

Trump a húsvét hétfői tájékoztatóján azt bizonygatta, hogy a New York Times-cikk „fake news” és az újság állításait ő cáfolni tudja, de csak olajat öntött a tűzre. Ráadásul az elnök levetített egy propagandaízű videót is, ami arról szólt, hogy ő milyen korán lépett és mennyi mindent tett (gondosan kihagyva a kellemetlen részleteket).

A hétfői sajtótájékoztatón késhegyre menő vita alakult ki az elnök és a riporterek között. A CBS riportere, Paula Reid azzal szembesítette Trumpot, hogy egész februárban nem tett semmit a járvány megelőzésére, mire az elnök csak azt ismételgette, hogy január közepén még nem voltak esetek az Egyesült Államokban, ezért nem is lehetett mit tenni.

A tájékoztatóról az MSNBC hírcsatorna egyszerűen elkapcsolt, a CNN pedig olyan feliratokat helyezett ki a nézők informálására, mint hogy „a dühös Trump a beszámolóját propagandaeseményé változtatta”, “a munkacsoport-beszámolót arra használja, hogy újraírja a történelmet”.

Donald nem király

A hangzatos kijelentésekkel ellentétben a kijárási korlátozások feloldását, az élet újraindítását illetően Trump mozgástere továbbra is szűk: ahogy az egyes korlátozásokat többnyire kormányzók és helyi vezetők rendelték el, úgy a feloldásukról is ők döntenek majd.

Hétfő este Andrew Cuomo, New York kormányzója ezt a CNN-en keresztül meg is üzente Trumpnak: „Nem válsz királlyá egy országos veszélyhelyzet miatt!” Mike Pence alelnök pedig máris finomított a hangnemen, és közölte, hogy a szövetségi kormány a tagállamokkal együttműködve fog dönteni.

Trump hangulatára két további fejlemény nyomhatta rá a bélyegét, ám ezek már a novemberi elnökválasztással kapcsolatosak.

  • Egyrészt délután Bernie Sanders egy videóüzenetben támogatásáról biztosította Joe Bident, ezzel szertefoszlottak az elnök reményei, hogy a demokraták a nyárba nyúlóan megosztottak maradnak.
  • Másrészt estére nyilvánosságra hozták az előző héten rendkívüli körülmények között lebonyolított wisconsini választások eredményei. A demokraták által támogatott jelölt szoros versenyben nyert azon a voksoláson, amin az állam legfelsőbb bíróságának egyik tagját választották meg (Wisconsinban ez választott tisztség).

Pedig a wisconsini republikánus törvényhozók minden eszközt bevetettek az eredmény befolyásolására: megvétózták a demokrata kormányzó javaslatát a választás halasztására, és abba sem egyeztek bele, hogy a határidő kitolásával teljesen át lehessen állni a levélszavazásra. Ezzel azt kockáztatták, hogy a vírus tovább terjed, márpedig Wisconsinban közismert, hogy a városi, jelentős részben színes lakosság személyesen adja le a voksát. A demokraták attól tartottak, hogy fertőzéstől való félelmükben nem fognak az urnákhoz vonulni, ám végül az egészségügyi veszélyhelyzet mégsem tántorította el őket.

Ez mutathatja a republikánusokkal szembeni elégedetlenséget, márpedig a wisconsini voksok a novemberi választáson is sokat nyomhatnak majd a latba.

Nézzünk együtt a jövőbe!

Mit tesz, és mit tehet a járvány ellen az ellenzék, a honvédség, az önkormányzat? Olvasni jó. Elgondolkozni a jövőn pedig szerfelett izgalmas is lehet, és még a hétköznapokban is jól hasznosítható dolgok sülhetnek ki belőle. Belelátni a jövő bármely kicsiny szeletébe: nincs is annál kecsegtetőbb dolog.

Figyelmébe ajánljuk