Trump: óriási haladást értünk el a terápiában, Boris Johnsonnak is segítünk
K_EPA20191204106_top_story_lead.jpg

Trump: óriási haladást értünk el a terápiában, Boris Johnsonnak is segítünk

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. április 7.

Külpol

„Megpróbáljuk április végén megszüntetni az érvényben lévő korlátozásokat" - jelentette ki az amerikai elnök a koronavírus-járvánnyal szembeni intézkedésekről.

Donald Trump Boris Johnson brit kormányfőnek címzett jókívánságokkal kezdte beszédét. Azt mondta: az amerikaiak imádkoznak a politikus felépüléséért, a Fehér Ház pedig felvette a kapcsolatot a miniszterelnök orvosaival. Boris Johnsont múlt héten szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel, hétfőn pedig intenzív osztályra került.

Trump közölte: a fertőzés elleni terápiákon dolgozó két amerikai céget is felkért, hogy működjék együtt Johnson orvosaival.

Az elnök bejelentette, hogy még ezen a héten több milliárd dollár értékű segítséget osztanak szét az Egyesült Államok kórházai között. Megemlítette, hogy sikerült megállapodásra jutnia az eddig a belföldi szállításoktól vonakodó 3M nevű amerikai vállalattal, és a cég 166 millió 600 ezer maszk gyártására tett ígéretet. A társaság ugyanakkor továbbra is exportálhat maszkokat Kanadába és Latin-Amerikába.

Az elnök elégedetlenségét fejezte ki az indiai állásponttal kapcsolatban. Még a hétvégén ugyanis telefonon felhívta Narendra Modi indiai miniszterelnököt, és arra kérte, hogy oldja fel a hidroxi-klorokin nevű szer exportkorlátozását. Ez az a malária és egyes súlyos autoimmun betegségek kezelésére használt gyógyszer, amellyel több amerikai kórházban is megpróbálják kezelni a koronavírus-fertőzötteket.

Modi azonban nem vette figyelembe a kérést. Trump a sajtókonferencián erre úgy reagált: "nem tetszik" neki az indiai politikus döntése, és meglehet, lesz ennek retorziója.
Állást foglalt a gazdaság újraindítása mellett is.

„Megpróbáljuk április végén megszüntetni az érvényben lévő korlátozásokat" - fogalmazott.
Bejelentette, hogy ezentúl rajta és Mike Pence alelnökön is rendszeresen elvégzik a vírustesztet. A konferencián jelen volt Pence is, aki azt mondta, hogy hétfőn vizsgálták meg újra, és az eredmény negatív lett.

Figyelmébe ajánljuk

A pénztelenség segíthet a Homokhátságon

Lényegében elkaszálta a kormány a Homokhátság, pontosabban a Duna-Tisza-köze vízpótlási projektjeit. Egy határozatban a leghátulra sorolták a beruházást, így aligha lesz esély arra, hogy megvalósuljon. Elsőre rossz hírnek tűnik ez, valójában ennél jobb nem is történhetett volna a térséggel.