Trump szerint az eltávolítása polgárháborúhoz vezetne

  • narancs.hu
  • 2019. október 1.

Külpol

Trump szerint árulásért le kéne tartóztatni azt, aki a felmentését szorgalmazta. Mikroblogol az Egyesült Államok elnöke.

Donald Trump hétfői mikroblog-bejegyzéseiben támadta az Ukrajnával kapcsolatos kiszivárogtatás ügyében névtelenségbe burkolódzó kiszivárogtatót, és felvetette, hogy "árulásért" le kellene tartóztatni az alkotmányos felmentést célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálatok egyik fő szorgalmazóját.

"A hamis kiszivárogtató panasza nem állja meg a helyét. Többnyire arról a  telefonbeszélgetésről szól, amelyet az ukrán elnökkel folytattam, és amelynek leiratát az átláthatóság jegyében azonnal a kongresszus és a nyilvánosság elé tártam" - írta az amerikai elnök.

Hozzáfűzte: "A kiszivárogtató szinte semmit sem tudott, másodkézből származó információk alapján írta le a telefonbeszélgetést".

Trump felvetette, hogy "árulásért" le kellene tartóztatni Adam Schiff demokrata párti törvényhozót, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője, s az alkotmányos felmentést célzó eljárást (impeachment) megelőző vizsgálatok egyik fő szorgalmazója.

false

Ezt azzal indokolta, hogy a múlt héten rosszul idézte a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott beszélgetését, és ezzel félrevezette a politikusokat és a közvéleményt. Donald Trump ezt megelőzően arról írt a Twitteren, hogy amennyiben őt az impeachment eljárás keretében eltávolítanák a hivatalából, az polgárháborúhoz vezetne.

A kiszivárogtató, akiről egyelőre csupán annyit tudni, hogy a hírszerzés munkatársa, augusztusban arról tett bejelentést a hírszerzés belső ellenőrzése igazgatójának: Donald Trump egy telefonbeszélgetés során nyomást gyakorolt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre annak érdekében, hogy tárja fel Joe Biden volt alelnök fia jövedelmező ukrajnai üzleteit.

Hunter Biden az ukrán Burisma gázcég igazgatósági tagja volt.

Jurij Lucenko, volt ukrán főügyész a Los Angeles Times című lapban hétfőn megjelent és Kijevben adott interjújában azt állította, hogy nem látott Bidenéknél törvénysértésre utaló tényeket. Ukrajna volt kormányfője, Mikola Azarov viszont  a Reuters brit hírügynökségnek azt nyilatkozta: Ukrajnának ki kellene vizsgálnia Biden fiának ukrajnai üzleteit.

A névtelen bejelentés nyomán a Demokrata Párt vezető politikusai kezdeményezték az impeachment eljárás megindításához szükséges előzetes vizsgálatokat. A héten és a jövő héten három képviselőházi bizottság is meghallgatást tart az ügyben. A demokrata párti törvényhozók elsősorban arra keresik a választ: vajon Donald Trump nyomást gyakorolt-e az ukrán elnökre annak érdekében, hogy kompromittáló információkat gyűjtsön Joe Bidenről, aki jelenleg a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsa.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.