Sokan megsérültek Finnországban egy áruházi lövöldözés során

  • narancs.hu
  • 2019. október 1.

Külpol

Egy halottról számolt be a rendőrség.

Egy ember meghalt és tízen megsebesültek, köztük ketten súlyosan a legfrissebb információk szerint egy „erőszakos incidensben” a délkelet-finnországi Kuopio városának egyik bevásárlóközpontjában kedden – közölte a helyi rendőrség nyomán az MTI.

A rendőrség tűzfegyvert használt, egy embert őrizetbe vettek. A közlés szerint a gyanúsított is a súlyos sebesültek között van. A rendőrség beszámolt arról is, hogy a finnországi születésű és finn állampolgárságú férfinál egy szúró-vágó és egy lőfegyver is volt.

További részleteket hivatalosan nem közöltek. Szemtanúk és a finn Iltalehti című lap információi szerint az incidens azzal kezdődött, hogy valaki karddal felfegyverkezve bement az egyik osztályterembe a központnál található szakközépiskolába és egy tanárra, valamint a diákokra támadt.

Az újság úgy tudja, az elkövető is az iskola diákjainak egyike. Miután bement az osztályterembe, táskájából előhúzta fegyverét és a tanárnak támadt vele. A pánikba esett diákok székeiket hajigálták a támadóra. A holttestet az iskola helyiségeinek átkutatása során találták meg.

„Értesülések szerint a kuopiói incidens a Savo szakközép iskola területén történt, a Herman bevásárlóközpontban” – tájékoztatott a hatóság. „A legfrissebb információk szerint a kuopiói Hermannban tíz sebesült van, ketten közülük súlyosan megsebesültek. Egy halott is van” – közölte időközben a rendőrség. Az STT helyi hírügynökség úgy tudja, a sebesülteket kórházba szállították.
A hatóságok közlése szerint a rendőrségi akció véget ért.

Finnországban az utóbbi 12 évben két halálos iskolai támadás is történt. 2007-ben Jokela településén a helyi főiskola egyik diákja lelőtt nyolc embert, majd magával is végzett. 2008-ban pedig Kauhajoki szakközépiskolában egy 22 éves tanuló megölt tíz embert, mielőtt öngyilkosságot követett volna el.

MTI

Neked ajánljuk