Túlélni Putyint – Miért nem adják fel az orosz újságírók?

  • narancs.hu
  • 2019. március 27.

Külpol

Romkocsmák félhomályában merengő diplomásokból Oroszországban is van elég – többek között ők írják a legjobb tényfeltáró cikkeket a Putyin-rezsim visszásságairól.

A múlt év egyik legnagyobb diplomáciai botrányát kétségkívül Szergej Szkripal és lányának a megmérgezése váltotta ki. Két ájult embert találtak egy padon a járókelők egy angol kisvárosban, s mint kiderült, egy novicsok nevű szovjet fejlesztésű idegméreg került a szervezetükbe – életük csak egy hajszálon múlott.

Mivel Szkripal korábban az Egyesült Királyságnak kémkedett Oroszországban, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az orosz titkosszolgálat áll a háttérben. A Nyugat szankciókkal sújtotta Oroszországot, számos ország orosz diplomatákat utasított ki.

Nem hagyják magukat

De hogy kik követték el a bűncselekményt, azt az orosz sajtóból tudjuk. Az orosz The Insider című oknyomozó oldal a brit Bellingcat nevű portállal közösen hozta nyilvánosságra az első mérgező személyazonosságát. De fontos részleteket ásott elő a Novaja Gazeta című napilap, a nemrég gyanús tulajdonoscserén áteső szentpétervári Fontanka hírportál, valamint két napilap is, az RBC és a Kommerszant – annak ellenére, hogy utóbbiakat már sokan a rendszer által bedarált, korlátozottan szabad sajtóterméknek tartják.

Szkripal merénylői - az orosz hírszerzés tisztjei

Szkripal merénylői - az orosz hírszerzés tisztjei

 

 

Mindezt ráadásul egy olyan környezetben tették, ami a legkevésbé se kedvez a rendszerkritikus újságíróknak. Az Eho Moszkvi rádió főszerkesztő-helyettesét az irodájában szúrták nyakon (szerencsére túlélte), a Novaja Gazeta újságírói levágott birkafejet és temetési csokrot kaptak egy befolyásos olvasójuktól – és ők még a szerencsésebbek.

A rendszerváltás óta számos újságírót gyilkoltak meg: tavaly például a jekatyerinburgi Novij Gyeny oknyomozó újságírója zuhant le gyanús körülmények között a saját teraszáról – ő a Wagner nevű orosz magánhadsereg ügyeit kutatta. Egy háromtagú dokumentumfilmes csapatot pedig – akiket szintén a Wagner zsoldosai érdekeltek – a Közép-afrikai Köztársaságban gyilkoltak meg a múlt év végén.

Vannak viszont, akiket nem érdekelnek a fenyegetések: az orosz oknyomozó újságírás mamutja, a Novaja Gazeta évtizedek óta a legkérlelhetetlenebb műhelynek számít az országban. A régi motorosok mellé viszont felsorakoztak a rettenthetetlen ifjak is: a The Insider főképp az orosz katonai hírszerzés, azaz a GRU tevékenységét vette célba.

A teljes cikk a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható. Helyszíni riportunk második részében többek között azt is megnézzük, milyen paktumokat kell kötniük a nagyobb lapoknak, ha nem szeretnének teljesen lemondani a minőségi újságírásról, és hogyan szedik össze a működésükhöz szükséges pénzt az ország félelmet nem ismerő oknyomozói.

A Pálinkás-interjút tartalmazó Magyar Narancs csütörtöktől kapható az újságárusoknál, de előfizethet rá itt is.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk