Úgy tűnik, meghátrálásra kényszerítette az EU Lengyelországot

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 7.

Külpol

A kormány mégis megszünteti az igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott fegyelmi kamarát.

Lengyelország megszünteti az igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott fegyelmi kamarát jelenlegi formájában, ily módon tárgytalanná válik az Európai Bizottsággal zajló vita - jelentette be Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke.

Minden jel szerint Lengyelország és az EU között régóta zajló vitában kényszerült meghátrálásra a tagország.

A PiS elnöke a PAP hírügynökségnek adott, szombaton közzétett interjúban mindazonáltal kitartott amellett, hogy az Európai Unió Bíróságának (EUB) a kamara ügyében hozott ítélete túllép az uniós szerződések kompetenciáján, és kiterjeszti az uniós bíróságok hatáskörét.

Az EUB július közepén kihirdetett ítéletében úgy foglalt állást, hogy a lengyel igazságszolgáltatás reformja keretében létrehozott, a bírói jogsértések kiküszöbölésére létrehozott fegyelmi kamara nem egyeztethető össze az uniós joggal, és nem biztosítja a pártatlanság és függetlenség garanciáit. Az uniós bíróság augusztus 16-ig adott határidőt a kamara megszüntetésére, ellenkező esetben súlyos pénzbírságot helyezett kilátásba.

Kaczynski elmondta, hogy az Anna Dalkowska igazságügyi miniszterhelyettes által kidolgozott reform még az EUB ítélete előtt előirányozta a fegyelmi kamara megszüntetését, a nemzetbiztonsági bizottság már néhány hónapja megtárgyalta, és pozitív véleményt adott róla.

"Megszüntetjük a fegyelmi kamarát abban a formában, amelyben ma létezik, és ily módon tárgytalanná válik a vita" - szögezte le a PiS elnöke. Bejelentette, hogy a kamarára vonatkozó első javaslatok szeptemberben várhatók, és ezek kormánytervezetek lesznek. A kamarát nem fogják teljesen felszámolni, csak más formában fog működni a jövőben, egy egészen más szerv lesz - hangsúlyozta Kaczynski.

"Nem az uniós bíróság ítélete miatt akarjuk megreformálni a kamarát, hanem egyszerűen azért, mert nem teljesíti a feladatait. A törvény előtt mindenki egyenlő, kevés olyan ország létezik, ahol a bírák mentelmi jogot élveznek, jó lenne, ha ezt Lengyelországban is eltörölnék" - jelentette ki a PiS elnöke. (MTI) 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk