Irán visszautasította a G7 vádjait, miszerint felelős lenne a Mercer Street elleni támadásért

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 7.

Külpol

A G7 szerint a július végén elkövetett, "szándékos és célzott" támadás egyértelműen megsértette a nemzetközi jogot.

Irán szombaton határozottan elítélte a világ hét legfejlettebb ipari országa (G7) külügyminisztereinek és Josep Borrellnek, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselőjének közös állásfoglalását, amelyben az iszlám köztársaságot tették felelőssé a Mercer Street nevű tartályhajó elleni támadásért.

Szaid Hatibzade, az iráni külügyminisztérium szóvivője közleményében alaptalannak nevezte a vádakat.

A G7 szerint a július végén elkövetett, "szándékos és célzott" támadás egyértelműen megsértette a nemzetközi jogot. Közölték: Iránt tartják felelősnek a történtekért, amelynek viselkedése veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot. Egyúttal felszólították Teheránt, hogy hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely nem felel meg az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozatainak.

A támadást múlt csütörtökön hajtották végre az Arab-tengeren a libériai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú, izraeli üzemeltetésű, közepes méretű tartályhajó ellen. Az incidensben életét vesztette a Mercer Street román nemzetiségű parancsnoka és a legénység egyik brit tagja.

A hajó a tanzániai Dar es-Salaamból tartott az egyesült arab emírségekbeli el-Fudzseirába. A támadás Dukm ománi kikötővárostól körülbelül 280 kilométerre északkeletre történt. Teherán tagadta érintettségét az ügyben.

 Az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) pénteken nyomozásának eredményét ismertetve azt írta: két drón elhibázta a célpontot, de egy katonai célú robbanóanyaggal felszerelt harmadik eszköz eltalálta a hajót. Ennek több darabját megvizsgálva amerikai szakértők arra jutottak, hogy a drónt Irán gyártotta. Állításukat fotókkal támasztották alá.

 Abolfazl Sekarcsi iráni dandártábornok az Irna iráni állami hírügynökségnek azt mondta: ez az amerikaiak módszere, történeteket szőnek, amelyeket aztán Irán ellen fordítanak a nyomásgyakorlás érdekében. (MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk