Új elnöke van Kubának, nem Castro a neve

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. április 19.

Külpol

Miguel Díaz-Canelt Castro jobbkezeként tartják számon.

Kuba új elnökévé választották a helyi kommunista párt rendíthetetlen híveként ismert Miguel Díaz-Canelt, aki már le is tette hivatali esküjét – jelentették be csütörtökön Havannában. Ezzel új fejezet nyílt a karibi szigetország történetében a Castro fivérek közel hatvanéves kormányzása után, írja az MTI.

A nemzetgyűlés 604 jelen lévő tagja közül 603 támogatta a szerdai szavazáson az egyedüli jelöltként induló 57 éves politikust, aki a 86 éves Raúl Castrót követi e tisztségben.
A megválasztott elnök a parlament előtt mondott első beszédében az elődei által vezetett szocialista forradalom, egyszersmind a Raúl Castro előző elnök alatt megkezdett gazdasági reformok folytatását ígérte.

„Dolgozni jöttem, nem ígérni” – mondta az új elnök. – „A mandátumot a forradalom folyamatosságáért kaptuk” – tette hozzá a televízió által közvetített beszédében a politikus, hangsúlyozva, hogy „nincs helye a kapitalizmus visszaállításának a szigetországban, ahol csak a kommunista párt képes garantálni a kubai nép biztonságát és jólétét”.

Miguel Díaz-Canel, Kuba új elnöke

Miguel Díaz-Canel, Kuba új elnöke

Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Bár az átmenet történelmi váltást jelent a Fidel és Raúl Castro vezette 1959-es kubai forradalom után, várhatóan nem hoz elsöprő változásokat a szigetország állami irányítású gazdaságában és egypártrendszerében, miután Díaz-Canelt az állampárt meggyőződéses híveként tartják számon – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Díaz-Canel hangsúlyozta: nincs kompromisszum Kuba külpolitikájában, amelyet az Egyesült Államokhoz fűződő, változékony viszony határoz meg. Havanna régóta hangoztatott álláspontját megismételve hangsúlyozta, hogy bárkivel hajlandó tárgyalni, aki egyenlő félként kezeli Kubát.
Raúl Castro elnöksége idején Barack Obama akkori amerikai elnökkel helyreállította a kétoldalú diplomáciai kapcsolatokat, és véget kívánt vetni a két ország között évtizedek óta tartó ellenségeskedésnek. Donald Trump elnöksége alatt ismét hűvösebbé vált a két ország viszonya.

Raúl Castro, aki 2008-ban lépett bátyja, a megrendült egészségű – azóta elhunyt – Fidel Castro helyére az államtanács élén, továbbra is megőrzi befolyását, ugyanis a kommunista párt első titkára marad a párt 2021-es kongresszusáig.

Figyelmébe ajánljuk