Újabb eljárást indít az Unió Magyarországgal szemben

  • narancs.hu
  • 2022. május 19.

Külpol

Figyelmeztető levél ment Észtországnak, Máltának és Hollandiának is, a csalás elleni küzdelemről szóló jogszabályok miatt.

Még egy lépéssel messzebb kerül Magyarország az uniós forrásoktól, mert az Európai Bizottság újabb kötelezettségszegési eljárást indított – tudósít a HVG EUrologus rovata. 

Az Európai Bizottság régóta állítja, hogy Magyarországon magas a korrupciós kockázat, és ezért megvan a veszélye annak, hogy a közösségi pénzeket nem szabályosan használják föl. A bizottság most újabb kockázatot vett észre más államok rendszerei mellett a magyar jogrendben, és emiatt is kötelezettségszegési eljárást indított.

A bizottság felszólító levelet küld Észtországnak, Magyarországnak, Máltának és Hollandiának, mert nem sikerült átültetni a jogrendjükbe megfelelően a csalás elleni küzdelemről szóló uniós szabályokat. Ezek a szabályok az uniós költségvetés védelmét szolgálják, például azzal, hogy összhangba hozzák a csalással és az Unió pénzügyi érdekeit sértő más bűncselekményekkel kapcsolatos fogalommeghatározásokat, szankciókat, joghatósági szabályokat és elévülési időket.

 A felszólító levélre két hónapon belül kellene válaszolni. Az EUrologus emlékeztet, hogy négy további ügyben is eljárás indult, és a már megindított kötelezettségszegési eljárás is folytatódott. 

A Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-vel közölte, hogy megérkezett a levél, amelyet „az Unió pénzügyi érdekeit érintő csalás ellen büntetőjogi eszközökkel folytatott küzdelemről szóló, 2017. július 5-i (EU) 2017/1371 európai parlamenti és tanácsi irányelvnek meg nem felelő nemzeti szabályozás miatt” kapott Észtország, Hollandia, Magyarország és Málta.

A Miniszterelnökség szerint a bizottság által felvetett kérdések jogtechnikai jellegűek, a Btk. egyes fogalmainak értelmezésére irányulnak: „e technikai kérdések nem részei Magyarország és a bizottság közötti helyreállítási alapról szóló tárgyalásoknak, nincsenek elvi különbségek a bizottság és a magyar kormány véleménye között, és az értelmezési kérdések szakértői szinten rendezhetők”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk