Újabb két települést foglaltak vissza az ukránok Herszonban

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. október 3.

Külpol

Közben az orosz parlament alsóháza megszavazta a négy ukrán terület annektálását. 

Volodimir Zelenszkij elnök hivatalosan is megerősítette a dél-ukrajnai Herszon megyében található két település, Arhanhelszke és Miroljubivka felszabadítását az orosz megszállás alól – számolt be hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.

"Köszönet a szülővárosom, Krivij Rih 129. dandárja katonáinak, akik kitűntek jó eredményekkel, és felszabadították egyebek mellett Arhanhelszkét és Miroljubivkát" – mondta az államfő szokásos éjszakai videoüzenetében. Zelenszkij köszönetet mondott a területvédelem 115. dandárja katonáinak is, akik a zsitomiri régiót védték, a 117. dandár katonáinak, akik az északkeleti irányt védik Szumi megyében, a 127. területvédelmi dandár katonáinak Harkiv védelméért és a megye felszabadításáért, valamint a 110. dandárnak, amely "bátran veri vissza az orosz csapatokat Zaporizzsja irányában".

Az ukrán déli műveleti parancsnokság jelentése szerint a déli fronton változatlanul feszült és dinamikusan változó a helyzet, az ukrán erők folyatják az ellentámadást és részleges sikereket érnek el – írta a parancsnokság. Az orosz erők eközben változatlanul hajtanak végre rakétacsapásokat, és gyakran használnak kamikazedrónokat – tették hozzá.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere a CCN-nek adott interjújában kijelentette, hogy Ukrajna folyamatosan tör előre Herszon régióban, hozzátéve, hogy "bizonyos változások történtek a harci cselekmények dinamikájában". Austin a változást az ukrán katonák ügyességének, valamint az amerikai és a NATO-szövetségesek által biztosított fegyvereknek, különösen a nagy mobilitású föld-levegő rakétarendszerek (HIMARS) stratégiai használatának tulajdonította.

Ukrán beszámolók szerint az orosz erők hétfőre virradóan újabb rakétatámadást indítottak Zaporizzsja város és a régió két faluja ellen, valamint Dnyipro város környékére is mértek rakétacsapást, kora reggel pedig légiriadó volt Ukrajna egész területén a Krím félszigetet kivéve.

A Donyeck megyei Liman felszabadításakor ugyanakkor az orosz katonák a luhanszki régióban lévő Scsasztya településre menekültek át, a luhanszki kormányzó szerint mindennap érkeznek sebesült oroszok, az egyik kórház közelében egy ellenőrzőpontot is felállítottak, szeptember 30-án pedig egy civil autókból és kisbuszokból álló konvojt is felfedeztek a város területén, amelyben több mint 200 orosz katona utazott. 

Mindeközben az orosz parlament alsóháza hétfőn ratifikálta a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket. Az Állami Duma egyszerre, egyhangúlag szavazta meg a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Luhanszk megyével megkötött szerződést. Vjacseszlav Vologyin házelnök Telegram-bejegyzésben közölte, hogy az Oroszországi Föderációnak immár 89 közigazgatási egysége van.

A ratifikálást követően az ülésteremben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gratulált a négy régió képviselőinek, és kifejezte abbéli meggyőződését, hogy a felsőház is meg fogja szavazni a "csatlakozásukat". A voksolást megelőzően Lavrov egyebek között arról beszélt az alsóház rendkívüli plenáris ülésén, hogy Oroszország nem távoli országokban zajló, kitalált történetekre reagál, hanem megvédi határait, és "valódi népirtástól" oltalmazza meg a népét.

Az orosz diplomáciai tárca vezetője azt hangoztatta, hogy Washington maga alá rendelte a kollektív Nyugatot, Ukrajnát pedig az Oroszország elleni harc eszközévé tette. Lavrov szerint Hitler is ezt tette egykor Európa országaival, hogy megtámadja a Szovjetuniót.

A miniszter az állította, hogy a Kijevből érkező, egyre erősödő életveszélyes fenyegetések ellehetetlenítették a négy régió számára az Ukrajnán belül létezést. Mint mondta, e területeknek az Oroszországi Föderáció részévé válása "az orosz területek újraegyesítésének logikus folytatása volt".

Lavrov szerint az ukrán fegyveres erők és a "nacionalista alakulatok" harcosai büntetlenül gyilkolták a Donyec-medence és a szomszédos régiók lakosait csak azért, mert nem voltak hajlandók támogatni a kijevi "neonáci" rezsimet, és úgy döntöttek, hogy kiállnak alkotmányos jogaikért.

A négy régiónak az Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazását, valamint a területek annektálását egyetlen külföldi kormány sem tekinti legitimnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?