Újra kijárási tilalom lesz Kijevben, Zelenszkij Franciaországtól kért segítséget

  • narancs.hu
  • 2022. március 23.

Külpol

Anatolij Csubajsz, Putyin egykori tanácsadója lemondott és elhagyta Oroszországot.

Zelenszkij továbbra is a nyugati országok segítségét kéri. Az ukrajnai városok elleni támadások folytatódnak, Kijevben este 8-tól reggel 7-ig újra kijárási tilalom lesz. Putyin válaszolt a nyugati szankcióra. A NATO újabb erőket telepít a keleti határára. Ezek az Ukrajna elleni háború délutáni fejleményei.

  • Volodomir Zelenszkij ukrán elnök a francia forradalom jelmondatát idézve azt kérte szerdán Franciaországtól, hogy segítsen véget vetni a szabadság, egyenlőség és testvériség elleni háborúnak Ukrajnában. "Azt várjuk Franciaországtól, az önök vezető szerepétől, az önök erejétől, hogy vessen véget a szabadság, egyenlőség, és testvériség elleni háborúnak (...) hogy segítsen helyreállítani Ukrajna területi integritását" - fogalmazott az ukrán elnök a francia nemzetgyűlés és szenátus tagjaihoz videókonferencia keretében intézett beszédében. A hírtévék és -rádiók által élőben közvetített ünnepélyes parlamenti ülésen Zelenszkij emellett azt kérte az Oroszországban működő francia vállalatoktól, hogy ne támogassák többet az orosz "háborús gépezetet".
  • Az ukrán csapatok ellentámadást intéztek az orosz erők ellen az ország egyes területein, és a hírek szerint a fővárostól, Kijevtől nyugatra is visszaszorították az orosz erőket. 

  • Az orosz hadsereg továbbra is bombázza Mariupolt, ahol a hírek szerint elfogyott a víz és az élelmiszer, és a becslések szerint a város épületeinek 90%-a megsérült vagy megsemmisült.

  • Putyin szerdán bejelentette, hogy Moszkva áttér a rubelelszámolásra a gázért a barátságtalan országokkal. Ezek közé tartozik Magyarország is.
  • Eközben lemondott tisztségéből és el is hagyta Oroszországot Anatolij Csubajsz, aki az orosz kormány klímaügyi követe volt, korábban pedig Putyin tanácsadója. A hírek szerint Csubajsz tekinthető eddig a legmagasabb rangú orosz tisztviselőnek, aki az Ukrajna ellen indított invázió óta elhagyta Oroszországot.  
  • Eközben a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) kitiltotta az orosz és fehérorosz sportolókat a budapesti világbajnokságról. A szervezet közölte, hogy nemcsak Budapesten, hanem idén egyetlen FINA-eseményen sem vesznek részt a lát ország sportolói. A decemberi rövidpályás világbajnokságnak pedig új helyszínt keresnek az eredetileg tervezett Kazany helyett.
  • A svájci élelmiszeripari óriás, a Nestlé is kivonja Oroszországból olyan termékeit, mint például a KitKat és a Nesquik. Korábban az ukrán politikusok hevesen bírálták a céget, amiért a háború megindítása után is folytatott üzleti tevékenységet Oroszországban.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk