Elhunyt Madeleine Albright, az USA első női külügyminisztere

  • narancs.hu
  • 2022. március 23.

Külpol

Európai kötődése miatt kiemelten foglalkozott a kontinens kelet-közép-európai felével, többször járt Magyarországon is.

Dr. Madeleine K. Albright, az Egyesült Államok 64. külügyminisztere volt, és az első nő, aki betöltötte a posztot. Halálát családja közölte Twitteren - írja a hvg.hu.

Madeleine Albright 1937-ben született Prágában, Marie Jana Körbelová néven. Apja, Josef Körbel diplomata volt, és mivel jó kapcsolatot ápolt Edvard Beneš elnökkel, Csehszlovákia német megszállása után a családnak menekülnie kellett. A második világháború idején Nagy-Britanniában éltek, később Belgrádba költöztek, majd a csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után emigráltak az Amerikai Egyesült Államokba.

Madeleine Albright már az USA-ban, 1955-től 1959-ig a Wellesley Egyetem történelem szakán vegezte tanulmányait, doktori címét 1976-ban szerezte a Columbia Egyetemen. Ekkor kezdett Edmund Muskie szenátor törvényhozási főtanácsadójaként dolgozni, majd  1978-tól 1981-ig a Nemzetbiztonsági Tanácsban dolgozott.

1993-ban kinevezték az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetének, majd 1997-ben külügyminiszter lett. 2001-ig töltötte be a tisztséget. 2012-ben Barack Obama Elnöki Szabadság-érdemrenddel tüntette ki.

Európai kötődése miatt Albrigt kiemelten foglalkozott a kontinens kelet-közép-európai felével, Magyarországon például többször is járt. 2018-ban megjelent Fasizmus: Egy figyelmeztetés  című könyvében, amelyben leginkább olyan államok kerülnek elő, ahol valamiért válságban van a demokrácia, majdnem egy teljes fejezetet szentelt Magyarországnak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk