Újranyitották a határt Spanyolország és Portugália között

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. július 1.

Külpol

VI. Fülöp spanyol király is átkelt a határon.

Ünnepélyes keretek között, a spanyol és portugál állam- és kormányfők részvételével nyílt meg újra a határ szerdán az Ibériai-félsziget két országa között. A határforgalmat még március közepén korlátozták a koronavírus-járvány miatt.

VI. Fülöp spanyol király és Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyolországi Badajozban fogadta Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnököt és António Costa kormányfőt, ahonnan a határ portugál oldalán található Elvasba keltek át. Mindkét városban rövid, jelképes ünnepséget tartottak.

"Reméljük, hogy ezeket a határokat soha többé nem kell lezárni járvány miatt" - fogalmazott Pedro Sánchez az Elvasban tartott sajtótájékoztatón.

António Costa hangsúlyozta: a két ország közötti határnyitásban nem a fertőzés fenyegetését látják, hanem a közös fejlődés, a gazdaság helyreállításának esélyét.

Mindenki számára világos, hogy amíg nincs védőoltás, együtt kell élnünk a vírussal az egész világon. "Ez az új valóság" - tette hozzá, és felhívta a figyelmet az egészségügyi előírások betartására.

Az elmúlt három és fél hónap során csupán kilenc átkelőpont működött a két ország közötti, több mint 1200 kilométer hosszú határon, amelyeken csak az áruszállítók és a naponta ingázó munkavállalók kelhettek át.

Spanyolországban eddig több mint 249 ezren fertőződtek meg igazoltan a koronavírussal, a halálos áldozatok száma meghaladta a 28 ezret. Portugáliában több mint 42 ezer esetet azonosítottak, 1576-an hunytak el.

Spanyolország tíz nappal ezelőtt nyitotta meg határait az uniós tagállamok állampolgárai előtt, kivéve Portugáliát, amely maga kérte a július elsejei nyitást. Ettől a naptól tizennégy, a schengeni övezeten kívüli országgal szemben szűnnek meg a beutazási korlátozások az Európai Unióban.

Neked ajánljuk