Keményen nekimentek a Fidesznek néppárti képviselők

  • narancs.hu
  • 2020. július 2.

Külpol

Árulással vádolják a Fideszt a Néppártban.

Szerdán ülésezett  az Európai Néppárt (EPP), a képviselők pedig keményen nekimentek Fidesznek, írja a Népszava.

A lap értesülései szerint egy lengyel EP-képviselő kifejezetten felháborodottan hozta fel, hogy Novák Katalin, a Fidesz alelnöke gratulált Andrzej Duda lengyel államfőnek a vasárnapi elnökválasztás első fordulójában elért sikeréhez.

A lengyel képviselő azt kifogásolta, hogy Duda populista, nacionalista Jog és Igazságosság párt jelöltje, míg ellenfele, Rafał Trzaskowski az Néppárthoz tartozó Polgári Platform képviseletében indult.

Novák valóban kifejezetten támogató üzenetet küldött Dudának, amikor azt írta, hogy az elnök első fordulós sikere azt mutatja, hogy „a lengyel választók erős üzenetet küldtek, miszerint erős családok alkotják az erős Lengyelország alapját”.

A Népszava szerint több hozzászóló is elfogadhatatlannak tartotta, hogy EPP egyik tagpártja az ellenfélnek szurkoljon

A nemzeti konzultáció is szóba került az ülésen. Ezzel kapcsolatban felszólították a Fideszt, hogy hagyjon fel azzal, hogy manipulatív, félrevezető kérdésekkel bombázza a polgárokat.

A lapnak egy név nélkül nyilatkozó forrás úgy fogalmazott „tudván tudva, hogy a lengyel választások mennyire fontosak a Európai Néppárt számára, Duda támogatása hűtlenséggel és árulással ér fel.”

Figyelmébe ajánljuk