Ukrajna a terrorizmus nemzetközi támogatójának nyilvánította az OTP-t

  • narancs.hu
  • 2023. május 4.

Külpol

A döntést azzal indokolták, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban

Az ukrán Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) május 4-én a háború nemzetközi támogatójának minősítette az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bankot (OTP) – írja a Népszava  a szervezet közleménye nyomán. 

A döntést a szervezet azzal indokolta, hogy a pénzintézet tovább folytatja ténykedését Oroszországban, valamint betartja azt a hitelezési törvényt, amelynek előírásai szerint az oroszok finanszírozhatják a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságot.

 
Ügyfelek mennek be az OTP Bank fiókjába a fővárosban, a Ferenc körút és Mester találkozásánál.
Fotó: Róka László / MTVA/Bizományosi:
 

Emlékeztetnek, hogy az OTP Magyarország, s egyben Közép-Európa legnagyobb bankja, ukrajnai üzletága mintegy 507 millió dollárnyi eszközállománnyal rendelkezik.  Emellett Oroszország ötven legnagyobb bankja közt van, több mint 2,2 millió ügyfelet szolgálnak ki Oroszország 1850 településén. Mindez pedig kiemeli a szerepét a nyugati szankciókkal küzdő és azokat kijátszani próbáló orosz gazdaságban, főleg, hogy a nyereségéből „kolosszális” összeget fizetett be az agresszor Oroszország  költségvetésébe. 

A kijevi vezetés felrója a magyar pénzintézetnek, hogy sajtóhírek szerint kedvezményes hitelnyújtási feltételeket biztosít az orosz hadsereg tagjainak – beleértve a törlesztések halasztásának lehetőségét. Egyértelmű bizonyosságot nyert, hogy az OTP csoport oroszországi pénzügyi műveleteinek folytatásával támogatja és szponzorálja a „terrorizmust”. A közlemény szerint az OTP Bank a 24. olyan intézmény, amelyet a NAZK felvett a „háború nemzetközi támogatóinak” sorába, írja a Népszava. 

Az OTP a hírre reagálva azt írta, hogy a „magyar pénzintézet oroszországi piaci részesedése elenyésző, mindössze 0,17 százalék. (Összehasonlításképpen a magyarországi részesedés 35-40 százalék körül mozog.) Az OTP a háború kitörése óta minden stratégiai opciót mérlegel az orosz leánybank jövőjével kapcsolatban, ezek között vizsgáljuk a bank eladásának lehetőségét is. Ennek érdekében felkértük a Rothschild befektetési bank és pénzügyi szolgáltató vállalatot az eladás előkészítésére, ám nem sokkal ezután az orosz elnök rendeletben tiltotta meg a külföldi érdekeltségű bankok tulajdonoscseréjét. Emiatt az OTP jelenleg nem tudja végrehajtani az oroszországi kivonulást. Rendezetlenül hátrahagyni egy bankot pedig egy nagy összegű adományként ér fel az orosz gazdaság számára, ami több szempontból sem vállalható opció.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk