Putyin szerint a béke ára Ukrajna négy megyéje

  • narancs.hu
  • 2024. július 5.

Külpol

Közös sajtótájékoztatót tartott Putyin és Orbán. Az elhangzottak alapján ők ketten a béke igazi követei a világon.

A kölcsönös bizalom az együttműködés alapja Magyarország és Oroszország között – Vlagyimir Putyin az Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatón. Az ukrajnai háborúról az orosz elnök elmondta, hogy beszéltek Ukrajnáról Orbánnal. Az orosz álláspont szerint Ukrajna azért sem akar véget vetni a háborúnak, mert akkor fel kellene függeszteni a hadiállapotot is, aminek a következtében választásokat kellene tartani. A mostani kormány pedig ezeken nem nyerne – mondta.

Az valóban igaz, hogy nem tartották meg a választásokat az országban, és az is helytálló, hogy Zelenszkij pártja veszített népszerűségéből, ám ez nem jelenti azt, hogy a status quo fenntartásához a háború árán ragaszkodna a kormány. Annál is inkább, mert a népszerűség aligha fog emelkedni egy folyamatosan veszteséget szenvedő államban a regnáló kormány. 

Putyin szerint az általa korábban ismertetett pontok alapján lehetőség nyílna a harcok leállítására és a béketárgyalások megkezdésére. Ám ez nem lehet csak egy egyszerű fegyverszünet, amit Kijev arra használhatna, hogy újra összeszedje az erejét, hanem a konfliktusnak véget kell vetni. Ehhez Putyin szerint arra van legelőször is szükség, hogy az ukránok kivonják a csapataikat az oroszok által megszállt négy ukrajnai megyéből.

A kivonulás lényegében azt jelentené, hogy Ukrajna feladja területének húsz százalékát. Ez aligha lehet tárgyalási alap az ország számára. Ennek alapján helytálló az az ukrajnai megállapítás, amely szerint nagyon messze vannak egymástól az álláspontok.  Bár Zelenszkij beszélt arról, hogy leülne tárgyalni Oroszországgal a békéről, egy svájcihoz hasonló békekonferencia keretein belül, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, egyelőre szó sincs a tárgyalásokról és nem is látszik, hogy ez egyhamar változna. Jelenleg nincs tárgyalócsoport és nincsenek tárgyalások, sőt, kilátások sincsenek tárgyalásokra. Vagyis Putyin tárgyalásokkal kapcsolatos megjegyzése blöff vagy még az sem.

 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

 

Ukrajna mellett szóba került az Orbán-Putyin találkozón Oroszország és az Európai Unió közötti kapcsolat is, amely az orosz elnök szerint mélyponton van. Hálás Orbánnak, amiért ellátogatott Moszkvába, és ezt a párbeszéd megnyitására tett kísérletként értékeli. Lehet ugyan hálás, ám az unió nem tekinti hivatalos tárgyalásnak ezt a találkozót, az Európai Bizottság szerint Orbán nem járhat el, beszélhet és tárgyalhat soros elnökként, csak miniszterelnökként. 

Orbán ennek dacára azt mondta, hogy békemisszión járt most Moszkvában. Megismételte, hogy Magyarország az egyetlen európai ország, amelyik mindkét féllel szóba tud állni, ezért tárgyalt ő Kijevben Zelenszkijjel és most Moszkvában Putyinnal is. Hogy ennek van-e érdemi haszna, az egyelőre kétséges.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mégsem lesznek luxusbungalók a Pilis legszebbnek tartott tavánál

A kivitelező elállt a tizenkét tóparti „VIP-faház” felhúzásától. A környezetvédő helyi civilek tiltakozását ugyan alaptalannak minősítették, de azzal indokolták visszavonulásukat, hogy váratlanul kiderült, a szomszéd településről durva bűz árad, ami arra is utal, hogy a szennyvízszennyezést a luxusházak helye, a Határréti tó is elszenvedi.