Bizonyítható, hogy az oroszok robbantották fel a kahovkai gátat

  • narancs.hu
  • 2023. június 9.

Külpol

Az ukrán titkosszolgálat egy hangfelvételre hivatkozik, norvég szeizmológusok meg számolgattak.

Az ukrán titkosszolgálatok azt állítják, hogy lehallgattak egy hívást, ami azt bizonyítja, hogy Oroszország robbantotta fel a kahovkai gátat, írja a Guardian. Az ukrán belbiztonsági szolgálat Telegram-oldalán tett közzé egy másfél perces hangfelvételt az állítólagos beszélgetésről. Egyelőre részletek nincsenek, így az sem világos, miről volt szó az ominózus beszélgetésen. 

Norvég földrengéskutatók ugyanakkor rögzítették, hogy jelentős szeizmikus mozgás volt a víztározónál, amikor kedd hajnalban átszakadt a gát. Rácz András biztonságpolitikai szakértő Facebook-oldalán arra a következtetésre jutott, hogy a gátat ezek szerint felrobbantották. A robbanás 1 és 2 közötti erősségű földmozgásnak felelt meg. Mivel nincs ugyanis olyan ukrán tüzérségi rendszer, ami ilyen szeizmikus eltérést tudna kiváltani, ezért kizárt, hogy a robbantást az ukrán hadsereg követte el. A hirtelen szeizmikus kilengés azt a teóriát is kizárja, hogy a gát fokozatosan, magától omlott volna össze. Opcióként tehát egyedül az maradt, amit eredetileg is sejtettünk és amire az indirekt jelek utaltak: a gátat uraló oroszok robbantották fel a létesítményt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk