Ukrán békecsúcs: Amerika 1,5 milliárd dolláros támogatást jelentett be

  • narancs.hu
  • 2024. június 15.

Külpol

A tanácskozást Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte, Oroszországot nem hívták meg.

1,5 milliárd dolláros segélycsomagot ígért Ukrajnának Kamala Harris amerikai alelnök a svájci békekonferencián az energetika ágazat helyreállítására és a humanitárius helyzet javítására – írja a BBC. Harris Joe Biden amerikai elnök helyett utazott a csúcsra.

Mint a 444 összefoglalójában írja, a kétnapos békekonferenciát a svájci Bürgenstock üdülőhelyen tartják, több mint 90 ország és nemzetközi intézmény részvételével. 57 állam- és kormányfő is elmegy, magyar részről Szijjártó Péter külügyminiszter lesz ott. Ő június 6-án Szentpéterváron jelentette be részvételét, de szombat délután fél 4 körül még csak az Eb-meccsről posztolt.

A tanácskozást Volodomir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy megbeszéljék a háború lezárásának alapelveit. Zelenszkij 2022 végén előterjesztett egy békeformulát, amely ragaszkodik ahhoz, hogy Oroszországot kötelezzék az összes megszállt terület visszaadására.

Ugyan Ukrajna számára a sok résztvevő siker, hiszen ezzel szerintük demonstrálhatják Moszkvának, hogy a világ Ukrajna és a nemzetközi jog oldalán áll, érdemi előrelépés nem várható.

India, Brazília és Kína nem ment el, Oroszországot pedig meg sem hívták.

A csúcs előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök közzétette a „békeajánlatát”. Azt akarja, hogy Ukrajna teljes mértékben vonja ki csapatait Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területéről, valamint hivatalosan is mondjon le a NATO-csatlakozási szándékáról. Putyin szerint ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor „azonnal” beszünteti a támadásokat.

Az ajánlatot Olaf Scholz német kancellár komolytalannak tartja, ezért arról nem is tárgyalnak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk