Ukrán békecsúcs: Amerika 1,5 milliárd dolláros támogatást jelentett be

  • narancs.hu
  • 2024. június 15.

Külpol

A tanácskozást Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte, Oroszországot nem hívták meg.

1,5 milliárd dolláros segélycsomagot ígért Ukrajnának Kamala Harris amerikai alelnök a svájci békekonferencián az energetika ágazat helyreállítására és a humanitárius helyzet javítására – írja a BBC. Harris Joe Biden amerikai elnök helyett utazott a csúcsra.

Mint a 444 összefoglalójában írja, a kétnapos békekonferenciát a svájci Bürgenstock üdülőhelyen tartják, több mint 90 ország és nemzetközi intézmény részvételével. 57 állam- és kormányfő is elmegy, magyar részről Szijjártó Péter külügyminiszter lesz ott. Ő június 6-án Szentpéterváron jelentette be részvételét, de szombat délután fél 4 körül még csak az Eb-meccsről posztolt.

A tanácskozást Volodomir Zelenszkij ukrán elnök kezdeményezte annak érdekében, hogy megbeszéljék a háború lezárásának alapelveit. Zelenszkij 2022 végén előterjesztett egy békeformulát, amely ragaszkodik ahhoz, hogy Oroszországot kötelezzék az összes megszállt terület visszaadására.

Ugyan Ukrajna számára a sok résztvevő siker, hiszen ezzel szerintük demonstrálhatják Moszkvának, hogy a világ Ukrajna és a nemzetközi jog oldalán áll, érdemi előrelépés nem várható.

India, Brazília és Kína nem ment el, Oroszországot pedig meg sem hívták.

A csúcs előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök közzétette a „békeajánlatát”. Azt akarja, hogy Ukrajna teljes mértékben vonja ki csapatait Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja területéről, valamint hivatalosan is mondjon le a NATO-csatlakozási szándékáról. Putyin szerint ha ezek a feltételek teljesülnek, akkor „azonnal” beszünteti a támadásokat.

Az ajánlatot Olaf Scholz német kancellár komolytalannak tartja, ezért arról nem is tárgyalnak.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.