Der Spiegel: Az ukránok robbanthatták fel az Északi Áramlat vezetéket

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 28.

Külpol

Erre jutott egy német oknyomozó csoport. A merénylet miatt Németország energiabiztonsága veszélybe került. Állítólag hasonló akciót tervez Ukrajna a Török Áramlat ellen is.

Minden bizonyíték szerint az ukránok robbanthatták fel az Északi Áramlatot

írjaDer Spiegel.  "

Az akcióval csapást akartak mérni az állam működésére, ez támadás volt az állam biztonsága ellen” – így fogalmazta meg a jogi tényállást a német szövetségi bíróság.

A vizsgálat teljesen titokban zajlik, a vizsgálócsoport tagjainak szigorúan tilos beszélnie az ügyről még más rendőrökkel is. Az ST 24 csapat azért dolgozik titokban, mert nagyon nagy a tét: ha kiderül, hogy az oroszok hajtották végre a merényletet, akkor ez háborús bűncselekmény. A NATO alapszerződés ötödik paragrafusa szerint pedig, ha egy tagállam infrastruktúráját kritikus mértékben megrongálják, akkor életbe léphet a kölcsönös védelem.

A kérdés az, hogy ha valóban bebizonyosodik, az ukránok voltak, akkor mi lesz az országnak nyújtott támogatással,

a Leopard harckocsikkal és a többi fegyverrel?

Illetve ha az USA segítséget nyújtott az akcióhoz, akkor ez a NATO végét jelentheti?

A német lap és a közszolgálati ZDF televízió több mint kéttucat oknyomozó újságíróból állított össze csapatot, hogy kiderítse: mi történt valójában csaknem egy éve? Ki robbantotta fel az Északi Áramlat-1 vezetéket, amely a tenger alatt köti össze Németországot Oroszországgal, és amelynek nagy jelentősége volt az egész Európai Unió földgáz-ellátásában? Az újságírók bejárták szinte az egész világot, az Egyesült Államoktól Ukrajnáig, Moldovától Franciaországig.

Az ismert volt már, hogy az Andromeda nevű hajón vitték a robbanóanyagot a víz alatti gázvezetékhez, ezért ennek az útját vizsgálták alaposan. A jelek egyértelműen Ukrajna irányába mutatnak. Kérdőjelek persze vannak: miért nem tüntették el az Andromedát a merénylet után? Miért nem tengeralattjárót használtak, hisz' így a búvároknak 80 métert kellett merülniük a robbanóanyagokkal együtt?

A német rendőrök januárban találták meg az Andromedát, így az akció nyomait azonosítani tudták. Nyomozó kutyák kutakodtak a hajó fedélzetén, és megtalálták, amit a rendőrök kerestek: a robbanóanyagok nyomát. A hatóságok kezdetben kételkedtek, hogy egy ilyen átlagos hajó képes lenne ilyen akcióra, a különleges rendőri nyomozó csoport azonban bebizonyította, az Andromeda szeptember 6-án útnak indult Warnemündéből, hogy felderítse a körülményeket, majd visszatért oda az akció végrehajtása után szeptember 26-án.

Ki bérelte ki a hajót? Egy varsói utazási iroda, amelynek sem címe, sem telefonszáma nincs. A cég egy 54 éves nő nevén van, aki Kijevben él. A nő kijevi telefonszámát felhívták az oknyomozó újságírók, de amikor közölték, hogy a Der Spiegel és a ZDF nevében érdeklődnek, akkor lecsapták a kagylót. Néhány nap múlva viszont felhívta őket “egy ukrán rendőrtiszt”, aki gyakorlatilag megfenyegette őket. Titkosszolgálati szervezésre utal, hogy a robbantócsapat román útlevelekkel igazolta magát, amikor felszállt a hajóra, amik jó eséllyel hamisítványok voltak. A robbanóanyagot pedig nem Warnemünde kikötőjében szállították a fedélzetre, hanem egy eldugott kis kikötőben, Wiekben.

A lengyel kormány hevesen bírálta az Északi Áramlat vezetékeket. Jaroslaw Kaczynski egyenesen a Hitler–Sztálin-paktumhoz hasonlította a gázvezetéket Oroszország és Németország között. A német újságírók Gdanskban érdeklődtek a robbantásos akció után, de falba ütköztek: "semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy lengyel állampolgár is részt vett volna a robbantásában" – mondta az illetékes ügyész, aki azt is hozzátette, hogy a lengyel határőrség igazoltatta a hajó utasait. A hajó ugyanis kikötött egy lengyel kikötőben, de az ügyész szerint "semmit sem vittek fel a fedélzetre".

Az Északi Áramlat vezetékek 1224 kilométer hosszúak, az első vezeték 2012 óta szállított földgázt Németországba, több mint 60 milliárd köbmétert évente. Az Európai Unió földgáz felhasználásának 16 százaléka érkezett a vezetéken keresztül Oroszországból. A második vezetéknek 55 milliárd köbméter volt az éves kapacitása, de sohasem működött.

Nem világos viszont, miért robbantották fel kétszer is az Északi Áramlat-1 vezetéket, miközben a másik vezetéket épen hagyták. A búvárok a mélyben valószínűleg összetévesztették a két vezetéket – mondták el szakértők az oknyomozó újságíróknak.

Miért nem reagált a német kormány a figyelmeztetésre? A titkosszolgálat jelentette az ukrán tervet, de a német kormány úgy vélte: nincs jelentősége az ügynek. Sem a rendőrséget nem tájékoztatták, sem azt a német céget, amely a vezetékek biztonságáért felelős. A robbantások után elsőként Habeck energiaminisztert tájékoztatták a kormányból, aki korábban semmit sem hallott a tervezett ukrán akcióról – írja a Der Spiegel.

Miért csinálhatták az ukránok? Moszkvát akarták megfosztani jelentős jövedelemforrástól – mondták biztonságpolitikai szakértők a lapnak. A másik cél az lehetett, hogy Putyint végképp megfosszák attól, hogy a földgázzal zsarolja Németországot.

Júniusban, amikor először merült fel Ukrajna érintettsége a robbantási akcióban, megkérdezték Zelenszkij elnököt az ügyről, de az államfő mindent tagadott. Ezzel kapcsolatban a hamburgi lap azt írja, bevett gyakorlat az ukrán vezérkarban, hogy a kockázatos akciókról csak utólag tájékoztatják az elnököt. Ily módon az államfő nyugodtan nyilatkozhat a nyilvánosság előtt arról, hogy semmiről sem tudott.

Az ukránok nem állnak le:

titkosszolgálati körökben forgó információk szerint a Fekete-tenger alatt húzódó Török Áramlat felrobbantását is tervezték Kijevben

– írja a Der Spiegel. Ez nagyon sok ország érdekét és energiabiztonságát sértené – beleértve Magyarországot is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk