WP: Biden tudhatta, hogy az ukránok az Északi Áramlat felrobbantására készülnek

  • narancs.hu
  • 2023. június 7.

Külpol

A Washington Post által közölt a „Pentagon-iratokból” kiderül, az európai hírszerzés továbbította a CIA-nak az információt.

Három hónappal előtte már tudhatott róla a Biden-kormány is, hogy Ukrajna az Északi Áramlat felrobbantására készül, ami megbénította a gázszállítást Oroszország és Németország között.

Európai hírszerzők a CIA-nak továbbított információja szerint az ukrán hadsereg egy kislétszámú búvárcsapatot vetett be, akik közvetlenül az ukrán fegyveres erők parancsnokának, Valerij Zaluzsnyij tábornoknak jelentettek, hogy Volodimir Zelenszkij elnök ne tudjon az akcióról.

A Washington Post cikke azokon a titkos dokumentumokon alapul, amelyeket amerikai fegyveres erők tagjai osztottak meg a Discordon. A jelentéseket Jack Teixeira tette közzé.

Sokáig vita volt róla, hogy kinek a keze lehet az Északi Áramlat két gázvezetékének felrobbantásában. Több európai kormány Oroszországra gyanakodott, míg Vlagyimir Putyin az Egyesült Államokat és szövetségeseit okolta. Ukrajna határozottan tagadta, hogy bármi köze lenne a támadásokhoz.

Korábban a New York Times is arról írt, hogy ukránbarát csoport robbanthatott. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk