Reznyikov védelmi miniszter: Ukrajna már most része a NATO biztonsági terének

  • narancs.hu
  • 2023. április 21.

Külpol

Orbán egyszavas véleményére reagált a NATO és Ukrajna is.

What?! – Orbán Viktor ezzel az egy kérdéssel reagált arra, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a minap kijelentette: Ukrajnának a NATO-ban van a helye. Orbán a Twitter-oldalán osztotta meg az erről szóló Politico-cikket, amely emlékeztet rá, hogy az ukrán kormány tavaly szeptemberben hivatalosan is gyorsított csatlakozási kérelmet nyújtott be a NATO-hoz.

Noha abban minden tagország egyetért, hogy Ukrajna addig nem válhat a NATO teljes jogú tagjává, amíg tart a háború, a NATO keleti szárnyának egyes országai azt szorgalmazzák, hogy a szövetség legalább egy szimbolikus gesztussal jelezze Kijevnek, közeledik a csatlakozás ideje.

„Ukrajna már most része a NATO biztonsági terének” – írja a hvg.hu Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter közösségi oldalára hivatkozva, aki azután posztolt, hogy a ramsteini légibázison részt vett az Ukrajna Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülésén, azén az 54 országból álló szövetségén, amelynek a 31 NATO-tagállamon kívül 23 egyéb ország is a tagja.

Az Oroszországgal háborúban álló Ukrajna NATO-tagságának kérdése nem most vetődött fel, a védelmi szövetség tagállamai már 2008-ban kimondták azt, amit csütörtökön Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csak megismételt: Ukrajna jövője a NATO-ban van. Akkor még ezzel Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek sem volt problémája. Ezért is lepődtek meg a NATO-nál Orbán egyszavas reakcióján és nem is igazán értik, hogy mi a baja a magyar miniszterelnöknek.

Az ország NATO-tagságával kapcsolatos erősen optimista álláspontját sem most alakította ki Reznyikov, már az év elején is azt nyilatkozta, hogy

Ukrajna mint ország és az ukrán fegyveres erők a NATO tagjává váltak. De facto, nem de jure. Mert vannak fegyvereink, és azt is megtanultuk, hogyan kell használni őket".

Óvatosan fogalmazott azonban a Deutsche Welle szerint Ukrajna csatlakozásának kilátásairól Boris Pistorius német védelmi miniszter, aki szerint bár résnyire kinyílt az ajtó Ukrajna előtt, még nincs itt az ideje dönteni is a kérdésben. Forró szívvel, de hideg fejjel kell meghozni a döntéseket – jelentette ki a politikus.

Az erről szóló vita valószínűleg még tovább fog fokozódni a NATO-vezetők júliusra tervezett csúcstalálkozója előtt, ahová Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívták. Zelenszkij szerint a vilniusi csúcs történelmi jelentőségűvé is válhat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk