Vannak még barátaink: a lengyel külügyminiszter megdicsérte a magyar válságkezelést

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. április 29.

Külpol

Jacek Czaputowicz szerint hatékony a magyar állam.

A koronavírus-járvány magyarországi kezelése az állam hatékonyságáról tanúskodik - jelentette ki Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszter a polskatimes.pl internetes hírportálnak adott interjúban.

A világjárvány geopolitikai következményeit taglaló beszélgetésben a lengyel diplomácia vezetője úgy látta: a pandémia "a hidegháborús korszak befejezését jelentő 1989-as évhez hasonló politikai választóvonallá válik". Czaputowicz szerint az áttörés ilyen pillanataiban kulcsfontosságú "a politikai vezetés, ennek rugalmassága, hatékonysága és cselekvési energiája".

Reagálva arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt bírálatok érik, amiért "rendeletek segítségével" kormányoz, Czaputowicz megállapította: az EU-ban más országok vezetői is rendeletek segítségével kormányoznak. "A járványügyi mutatókból látható, hogy Magyarország más országokhoz képest egészen jól kezeli a helyzetet, ez bizonyítéknak tekinthető az állam hatékonyságára" - fogalmazott.

Czaputowicz szerint a pandémia következtében megváltoznak a nemzetközi viszonyok, többek között "fény derült a tagállamok és az Európai Unió közötti valódi viszonyokra". Kiderült, hol rejlik a szuverenitás, vagyis a fő hatalom, hiszen a veszély helyzetében "a tagállamok vállaltak felelősséget azért, ami a területükön történik", és ebben a tekintetben "nem sok helye maradt" az uniós intézményeknek.

A járvány gazdasági következményeinek legyőzésében viszont szükség lesz Brüsszel "erőteljesebb szerepvállalására". Ehhez viszont "nagyobb" uniós költségvetésre lenne szükség - hangsúlyozta a miniszter. Azon reményének adott hangot, hogy egyre több ország támogatni fogja a lengyel javaslatot a tagállami befizetések növelésére.

Figyelmébe ajánljuk