Varga Judit az EU-elnökségről: „Ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot”

  • narancs.hu
  • 2023. május 24.

Külpol

Az igazságügyi miniszter szerint ismét el akarnak venni valamit Magyarországtól.

„Az Európai Parlament ismét el akar venni valamit Magyarországtól” – írja Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter.

Varga Judit szerint ugyanis az Európai Parlament (EP)„jövő héten ismét hazánk elleni állásfoglalásról fog szavazni, amelyben a 2024. második félévi magyar uniós elnökséget szeretnék megakadályozni.” Az igazságügyi miniszter hozzátette: „Nem fogjuk hagyni, hogy elvegyenek egy ilyen lehetőséget Magyarországtól!”

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az EP június 1-i plenáris ülésén újabb állásfoglalást készül elfogadni a magyarországi jogállamiság helyzetéről és a befagyasztott uniós forrásokról. Az ötpárti határozati javaslat a Népszavához eljutott tervezete szerint megkérdőjelezi, hogy Magyarország képes lesz-e hitelesen ellátni az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét 2024-ben, miközben megsérti az EU alapvető értékeit és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez. Az EP ezért – az állásfoglalás tervezete szerint – felszólítja a Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, mert ha nem teszi, akkor a parlamentben fog közbeavatkozni.

Varga Judit erre reagálva úgy fogalmazott:

„Azt, hogy ki tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki pozícióját, egyhangúan elfogadott határozatban döntötte el a Tanács. Ebben a kérdésben az Európai Parlamentnek nem osztottak lapot.”

„Azok közül, akiknek valóban osztottak lapot, senkiben fel sem merült annak a gondolata, hogy Magyarország ne töltse be a neki járó tisztséget” – írta a miniszter, hozzátéve, a Tanács főtitkárságával napi kapcsolatot tartanak, és készülünk a feladatra.

Magyarország hivatalosan 2024 júliusától fél évig lesz az EU Tanács soros elnöke. A soros elnök feladata szerint koordinálja az intézmény jogalkotással kapcsolatos tevékenységét, valamint képviseli azt a többi uniós szervvel fenntartott kapcsolataiban.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk