Varga Mihály tapintatos volt, Gulyás Gergely viszont lekomcsizta az Európai Bizottságot

  • narancs.hu
  • 2018. október 19.

Külpol

Íme, az ’56-os ünnepi beszédek első fecskéi!

Messze még a kedd, de már tegnap elkezdődtek az ünnepi beszédek, Varga Mihály a berni, Gulyás Gergely a berlini magyar nagykövetségen szónokolt. Az MTI tudósítása szerint úgy tűnik, hogy Varga kifejezetten tapintatos volt, mivel csak arról beszélt, hogy 1956-ban Svájc több mint 12 ezer elüldözött honfitársunkat fogadott be, és népességszámához és területéhez viszonyítva egyetlen másik állam sem adott otthont ilyen sok magyar embernek. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy máskor is segítette Svájc hazánkat. „Amikor a rendszerváltozáskor Magyarország végérvényesen elindult az európai demokráciák útján, Svájc számos ponton támogatta, hogy demokratikus rendszere kialakuljon, gazdasága egészséges szerkezetűvé váljon – mondta a miniszter, és megköszönte, hogy

Svájcban megértik és megértetik a külvilággal Magyarország egyediségét,

illetve az európai színességben is megőrzendő értékeit, amelyek között az első helyen áll 1956 szelleme, a szabadság utáni vágy.” Sorosról, Sargentini-jelentésről, migránsokról nem ejtett szót a miniszter.

Gulyás Gergely Berlinben járt el minisztertársához hasonlóan. A magyar követség fogadásán Kossuth Lajossal indított, majd egy huszáros fordulattal kikötött a jelennél, bár ezt először poénba fojtotta. Gulyás ugyanis arról beszélt,hogy a mai európai politikát Magyarországról szemlélve

Ronald Reagan „alakja ötlik fel”, aki a szovjet viccek gyűjtője volt, és némelyiket el is mesélte Mihail Gorbacsovnak.

Innentől átadjuk a szót az MTI tudósítójának: „Az egyik ilyen viccben az amerikai azt mondja, hazájában akkora a szabadság, hogy elmehet a Fehér Házba, rácsaphat az asztalra és kimondhatja, nem tetszik, ahogyan az elnök vezeti az országot. A szovjet azzal válaszol, hogy ekkora szabadság az ő hazájában is van, hiszen bárki felmehet a Kremlbe, az asztalra csaphat és kimondhatja, nem tetszik, ahogyan Ronald Reagan vezeti az Egyesült Államokat – fejtette ki Gulyás Gergely, derültségére a több száz fős hallgatóságnak.”

De a miniszter ezután komolyra fordult, és elmondta, hogy „az Európai Bizottságnál azt ugyan bárki szabadon elmondhatja, hogy nem tetszik neki, ahogyan a magyar miniszterelnök kormányozza országát, de

ha azt mondja, nem tetszik, ahogyan az Európai Bizottságot vezetik, automatikusan megkapja az EU-fóbia és az EU-ellenesség bélyegét, és kirekesztéssel számolhat”.

A „kirekesztett” végül a  forradalomról is szót ejtett: „1956 megmutatta, hogy »a szabadságvágy erősebb, mint a diktatúra, és a diktatúrának semmiféle demokratikus legitimációja nincsen« – mondta, bár az MTI szerint ezt már nem hallgatóságának, hanem a „közmédiának adott nyilatkozatában”.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.