Világszerte szigorítanak a járvány megfékezése érdekében

  • narancs.hu
  • 2020. március 16.

Külpol

Nem csak nálunk vannak szigorú intézkedések. Hiszen hétfőig több mint 169 ezren fertőződtek meg és több mint 6500-an haltak meg világszerte.

EU: beutazási tilalom

Az Európai Bizottság 30 napos beutazási korlátozás elrendelésére szólította fel az európai uniós tagállamok vezetőit a koronavírus-járvány terjedésének lassítása céljából. Ezalatt kizárólag azok léphetnének be harmadik országokból a közösség területére, akiknek ez elengedhetetlen – biztosítani kell ugyanis továbbra is az áruk és szolgáltatások szabad mozgását az Európai Unión belül.

Románia: rendkívüli állapot

Rendkívüli állapotot vezettek be azonnali hatállyal 30 napra Romániában. Az erről szóló elnöki rendeletet hétfőn adta ki Klaus Iohannis államfő. A rendkívüli állapot idejére felfüggesztik valamennyi oktatási intézmény tevékenységét, egyszerűsítik az egészségügyi felszerelések beszerzésének szabályait, korlátozzák az ügyfélfogadást a közintézményekben, az igazságszolgáltatás pedig csak a sürgős ügyeket tárgyalja.

Svájcban is

Rendkívüli állapotot rendeltek el hétfőn Svájcban is, április 19-ig zárva tartanak az áruházak, az éttermek. A kormány jóváhagyta, hogy 8000 katona segítsen a kórházakban a logisztika és a biztonság területén. Vasárnapra 840 új esettel 2200-ra nőtt a Svájcban és Liechtensteinben regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma, ami azt jelenti, hogy a járvány gyorsan terjed a két alpesi országban. Svájcban eddig 13 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Csehország: arcmaszk nélkül nincs tömegközlekedés

Csehországban lezárták, elszigetelték az Olmützi régió 21 települését. A több tízezer lakost magába foglaló észak-morvaországi térségbe vezető utakat rendőrök őrzik. Hétfő reggel Csehországban a hivatalos jelentés szerint 298 fertőzést mutattak ki.

Arcmaszk nélkül keddtől kezdve tilos lesz használni a tömegközlekedési eszközöket Prágában - döntött hétfőn a főváros önkormányzata. Csehországban jelenleg nagy hiány van az arcmaszkokból. A gyógyszertárakban, a drogériákban gyakorlatilag nem kaphatóak, és számos egészségügyi intézetben is hiánycikknek számítanak. „Akinek van arcmaszkja, használja, akinek nincs, az saját maga otthon is elkészítheti. Alternatív megoldások is léteznek” – mondta emiatt Zdenek Hrib főpolgármester újságíróknak, akik felvetették neki a problémát. Hrib szerint az arcmaszkot bármiféle kendő is helyettesítheti, s ő maga is ezt használja. Az arcmaszkok kötelező használatáról a prágaiakat a tömegközlekedési eszközök megállóiban plakátokon, valamint a cég képviselői személyesen is tájékoztatják. „Arra számítok, hogy az emberek be fogják tartani az intézkedést, hiszen az ő érdekükben hozták meg” – vélte a főpolgármester. Amennyiben valaki nem lenne hajlandó betartani azt, a járművezetők kitilthatják őket a közlekedési eszközökről.

Balkáni katasztrófahelyzet

Egyre több nyugat-balkáni ország vezet be szigorú intézkedéseket az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, a fertőzöttek száma azonban napról napra tovább nő. Bosznia-Hercegovina főként horvátok és bosnyákok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban katasztrófahelyzetet hirdettek hétfőn.

Montenegróban ugyan még egy fertőzöttet sem regisztráltak, ám a podgoricai kormány elővigyázatosságból lezárta a határait a külföldi állampolgárok előtt.

Koszovó felfüggesztette az összes induló repülőjáratot, nemzetközi busz- és vasúti járatot, valamint a településközi járatot is, az országba csak a koszovói állampolgárok léphetnek be, őket 14 napos házi karanténra kötelezik.

Az észak-macedóniai politikusok a járványra való tekintettel az április 12-re tervezett előrehozott parlamenti választás elhalasztását kezdeményezték a köztársasági elnöknél.

Merkel: a távolságtartás a lényeg

Egységes intézkedéseket vezetnek be a német tartományok a koronavírus-járvány miatt az emberek közötti fizikai kapcsolatok korlátozására – jelentette be Angela Merkel kancellár. Kiemelte: a szövetségi kormány és a 16 tartomány közös irányelve arra épülnek, hogy a tudomány megállapítása szerint a társadalmi távolságtartás, vagyis az emberek közötti közvetlen, fizikai kapcsolatok korlátozása a leghatékonyabb módszer a járvány lassítására.

A lakosság ellátását biztosítani kell, ezért az élelmiszerüzletek, háztartási boltok, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő-állomások, bankok, postahivatalok, tisztítók, fodrászok, újságosok, állateledel boltok, kertáruházak nyitva maradhatnak és egy sor szolgáltatást továbbra is igénybe lehet venni. De a játékterektől kezdve a templomokig egy sor olyan intézmény működését fel kell függeszteni, amely hozzájárulhat a koronavírus terjedéséhez és nem szükséges a mindennapi élethez – mondta Merkel.

Spanyolország: határzár

Spanyolország keddtől lezárja szárazföldi határait a koronavírus-fertőzés terjedésének csökkentése érdekében – jelentette be a spanyol belügyminiszter hétfőn. Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma 8744, amelyből több mint 6600 esetet a madridi tartományban diagnosztizáltak. A betegségbe 297-en haltak bele, míg több mint 520-an meggyógyultak.

Szerbia leállította a választás előkészületeket

A választási bizottság a kormány vonatkozó határozata, illetve a szükségállapot kihirdetése miatt úgy döntött, hogy leállítja az április 26-ra tervezett általános választások előkészületeit, ám az eddig elvégzett munkát, a támogatói aláírások gyűjtését, illetve a beadott és kihirdetett listákat nem nyilvánítja semmisnek.
A testület közölte, hogy a szükségállapot visszavonását követően új határidőket szab a választási előkészületeknek.

Az országban vasárnap hirdettek szükségállapotot az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A döntés következtében bezárták a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat és felsőoktatási intézményeket, hétvégi menetrend lépett életbe a tömegközlekedésben, a vendéglátó-ipari egységek nyitvatartási idejét 8 és 20 óra közé korlátozták, a beltéri rendezvényeken, illetve az éttermekben és kávézókban legfeljebb 50-en tartózkodhatnak.

Szerbiába éjfél óta csak a szerb állampolgárok, valamint a diplomaták és a tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be, ám mindenki kötelezően házi karantén alá kerül 14 napra, míg a járvány európai gócpontjaiból – Olaszországból, Spanyolországból, Svájcból és Ausztriából – érkezőket 28 napos karantén várja. A karantén szabályainak megszegése három évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. A szerb kormány emellett 30 napra megtiltotta a gyógyszerek exportját, valamint korlátozta a fertőtlenítőszerek, a maszkok és a kesztyűk megvásárolható mennyiségét. Az ügyintézés szinte teljesen leállt, a kormány bejelentése szerint a szükségállapot visszavonásáig a dokumentumok érvényességi idejét nem kell meghosszabbítani. Az országban eddig 57 fertőzöttet regisztráltak.

Moszkvában bezárják az iskolákat

Tanításai szünetet rendelt el március 21-től április 12-ig az orosz főváros közoktatási intézményeiben Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere. A polgármester április 10-ig megtiltotta az 50 fősnél népesebb rendezvények megtartását is a fővárosban. Emellett jelentősen kibővítette azoknak az országoknak a listáját, amelyek esetében a beutazóknak 14 napos elkülönítésnek kell alávetniük magukat. Az új rendelkezés az összes európai országot és az Egyesült Államokat érinti. Korábban a karanténba vonulás kötelezettsége csak a Kínából, Dél-Koreából, Olaszországból, Franciaországból, Németországból, Spanyolországból és Iránból érkezőkre terjedt ki. Oroszország ezen kívül hétfőn lezárta határát Fehéroroszországgal, arra hivatkozva, hogy Minszk nem tartja be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványellenes ajánlásait, és nyitva tarja a határátkelőhelyeit. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a döntésről nem értesítették előre.
Korábban Oroszország az orosz-lengyel és az orosz-norvég szárazföldi határán tiltotta meg az áthaladást. A Kommerszant című lap úgy értesült, hogy Moszkva szerdától elrendelheti az összes határ lezárását.
Az orosz kulturális minisztérium pedig hétfőn megtiltotta a külföldiek számára az orosz múzeumok és kiállítások látogatását.A hétfőn közölt hivatalos összesítés szerint Oroszországban eddig 93 ember kapta meg a koronavírust. Ezek közül 86 esetben külföldről hurcolták be a kórt.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.