Von der Leyen: Utánajárunk a korrupciós ügyeknek

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Külpol

Az Európai Bizottság elnöke Magyarország és Lengyelország nevesítése nélkül üzent a renitens kormányoknak.

Az uniós alapértékek, a jogállamiság és az EU-s költségvetés határozott védelmét ígérte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerda délelőtti évértékelő beszédében.

Az Európai Parlament strasbourgi épületében elmondott beszédben Von der leyen úgy fogalmazott, a Bizottság eltökélt szándéka, hogy megvédje a jogállamot, a demokráciát, a szabad választásokat, a törvény előtti egyenlőséget és a szólásszabadságot az EU-ban.

A Bizottság jogállamisági jelentései nyomán szerinte pozitív reformfolyamatok indultak el például Máltán vagy Szlovákiában, "egyes tagállamokban azonban aggasztó fejlemények figyelhetők meg." Ezeket a tagállamokat nem nevesítette, de nem nehéz kitalálni, hogy Magyarországra és Lengyelországra gondolhatott. Mindkét országgal szemben folyamatban van az úgynevezett 7-es cikk szerinti eljárás, és egyik ország helyreállítási tervét sem hagyta még jóvá a Bizottság a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt.

Von der Leyen kiemelte, hogy ilyen esetekben az első mindig a párbeszéd, aminek azonban együtt kell járnia a határozott fellépéssel.

Az uniós költségvetés védelméről azt mondta, "biztosítanunk kell, hogy minden euró és minden cent a kitűzött célt szolgálja, és a jogállam alapelveinek megfelelően kerüljön felhasználásra. A gyermekeink jövőjét szolgáló beruházások forrásai nem szivároghatnak el sötét csatornákon keresztül."

Azt ígérte, a Bizottság minden rendelkezésére álló eszközt felhasználva utánajár valamennyi korrupciós esetnek. Az "eszközök" alatt valószínűleg az idén januártól hatályos jogállamisági mechanizmust értette, ami lehetővé teszi az uniós kifizetések felfüggesztését, ha egy tagállamban a jogállami hiányosságok a szabályos pénzfelhasználást veszélyeztetik. A Bizottság egyelőre nem alkalmazta élesben az új szabályt, amiért folyamatos kritikákat kap a Parlamenttől.

A Bizottság elnöke hosszú beszédében számos témát érintett, ezek közül nem is a jogállamiság volt a leghangsúlyosabb. Beszélt például arról, hogy az EU 200 millió adag vakcinát ajánl fel a rászoruló országoknak, és 100 millió eurót biztosít az afganisztáni humanitárius válság kezelésére. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk